Vzgojitelji in učitelji bodo protestirali pred vlado

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
28.09.2023 18:12

Vladi očitajo, da je s predlogom odprave plačnih nesorazmerij povsem razvrednotila strokovno delo v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi. V upravnih enotah napovedujejo celodnevno stavko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V SVIZ so prepričani, da želi vlada razvrednotiti delo v vzgoji in izobraževanju.  
Robert Balen

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je danes kategorično zavrnil predlog odprave plačnih nesorazmerij, saj po njihovem mnenju nesorazmerja ne odpravlja, temveč jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem. Prepričani so, da želi vlada s predlogom, ki tistim v najvišjih nazivih pri odpravi nesorazmerji namenja najmanj, "radikalno razvrednotiti nazive", s čimer odvzame tudi vsakršen smisel prizadevanjem za bolj kakovostno strokovno delo. Prav tako se s tem neposredno zmanjšuje pomen nosilnih poklicev in ogroža normalno delovanje celotnih področij. Za SVIZ je, po besedah predsednice glavnega odbora Marjane Kolar, tudi nesprejemljiv predlog nižanja dni dopusta. Svoje nestrinjanje z odnosom vlade do vrednotenja dela v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi bodo izrazili s protestnim shodom pred vlado 25. oktobra.

V SVIZ tudi zavračajo vladni predlog o usklajevanju plač z inflacijo šele v letu 2028. Vztrajajo, da mora biti omenjena uskladitev izvedena že v prihodnjem letu. Prav tako predlagajo, da se na delovnih mestih v plačni skupini J in vseh drugih delovnih mestih z izhodiščnim plačnim razredom do vključno 30. plačnega razreda prevedba na novo plačno lestvico izpelje že januarja 2024, pri čemer naj se izplača tudi vsaj polovica predvidenega zneska zvišanja plač. Druga polovica naj sledi najkasneje januarja 2025. Vlada je sicer predlagala, da bi se prevedba izvedla v treh delih od januarja 2025 do julija 2027.

Da je vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij in prevedbe na novo plačno lestvico zelo oddaljen od vsega, kar je obljubljala ministrica Sanja Ajanović Hovnik, je danes na tiskovni konferenci opozoril tudi predsednik konference sindikatov upravnih enot in predsednik ene od dveh sindikalnih organizacij na upravni enoti Ljubljana, Dragan Stanković. Zaposleni v upravnih enotah niso več pripravljeni delati na etični pogon, zato bodo, če ne bo izboljšav na področju plač in dodatnega kadra, po majski enourni protestni stavki na ljubljanski upravni enoti v prihodnjem mesecu pripravili celodnevno prekinitev dela. Računajo, da se jim bodo tokrat pridružili tudi kolegi in kolegice iz drugih upravnih enot po državi.

Po vladnem predlogu odprave plačnih nesorazmerij in prevedbe na novo plačno lestvico bi večina uradnikov s srednješolsko in tudi visokošolsko izobrazbo, po besedah predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka, ostala na minimalni plači. Mogoče le kakšen razred nad njo, a še tisto, kar bi dobili več, bo odnesla inflacija, je dejal in opozoril, da nihče ne bo na boljšem do januarja 2025, ko bi dobili "neke drobtinice, ki bi se razmazale do konca leta 2027", ko je predvideno, da bi bila plačna reforma v celoti izpeljana. Verk sicer že dlje časa opozarja na preobremenjenost zaposlenih upravnih enot in hkratno kadrovsko podhranjenost, saj za plačo, kot jo dobi referent, nihče ne želi delati, oziroma še tisti, ki so bili pripravljeni, odhajajo na ministrstva in občine, kjer so plače in nazivi veliko bolje urejeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta