Vlada je na podlagi epidemiološke slike sklenila, da še ni čas za blaženje ukrepov. Vsaj še do sobote nespremenjeno

Žana Vertačnik
09.12.2020 20:15
Še enkrat bodo s predstavniki zdravstva in gospodarstva situacijo tehtali v soboto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V primeru sproščanja delov gospodarstva, za kar si prizadeva resorni minister Zdravko Počivalšek, bo treba vnaprej vedeti, ali to ne bo dodatno prispevalo k širjenju virusa. 
Robert Balen

Vlada je na današnji seji pretresala protikoronske ukrepe in odločila, da obstoječe podaljša še do sobote. "Vlada je zelo podrobno tehtala, ocenjevala epidemiološke razmere. Bila je seznanjena z razmerami po Evropi in tudi po Sloveniji, posebej se je posvetila razmeram v posameznih statističnih regijah, kjer so precejšnje razlike," je uradni vladni govorec Jelko Kacin povedal za javno televizijo.

Situacijo naj bi ožja ministrska zasedba s predsednikom vlade Janezom Janšo na čelu vnovič tehtala v soboto. Najprej se bo po napovedih sestala z direktorji vseh bolnišnic, institutov in zdravstvenih domov, nato pa še s predstavniki delodajalcev oziroma gospodarstva. Po tem bodo po navedbah Kacina skušali glede na epidemiološke razmere preučiti možnosti za morebitne sprostitve v posameznih segmentih. "Če bi te možnosti nastopile, bi vlada takoj po posvetu odločala o morebitnih mehčanjih ali sprostitvah, zaenkrat pa ni mogoče razmišljati, v katerih smereh bi to šlo niti ali bo to mogoče," je povedal. Pojasnil je sicer, da so bile nekatere številke v zadnjih dneh nekoliko boljše, še posebno v sredo, a ne vedo, kako se bo ta trend spreminjal v prihodnje. Zato je povedal še: "Treba je pogledati, kakšen je trend, in če bo trend nakazal neke možnosti, se pričakuje, da bodo tako na zdravstveni kot tudi na gospodarski strani napori, da se doseže kompromis."

V zadnjih dneh sta situacijo precej zaostrila in si vsak s svojimi zahtevami nasprotovala gospodarski minister Zdravko Počivalšek (SMC) in zdravstveni minister Tomaž Gantar (Desus). Prvi je podprl zahteve obrtnikov in podjetnikov za postopno sproščanje gospodarstva ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov, drugi pa se je zaradi slabih številk in strahu pred kolapsom zdravstvenega sistema ob nadaljevanju slabega trenda zavzel za začasno zaustavitev še vseh nenujnih dejavnosti. Tudi zato si nekateri sogovorniki iz vladnih vrst današnjo odločitev vlade, da ni ugodila niti enemu niti drugemu, interpretirajo kot umirjanje političnih napetosti v vladni zasedbi oziroma med pristojnima ministroma. "Jasno je treba ugotoviti, kakšne so še kapacitete bolnišnic, kako dolgo lahko vzdržijo. Imeti moramo zelo jasne napovedi glede njihovih zmogljivosti v prihodnjih dneh in tednih," je Kacin pojasnil in dodal, da bo treba vedeti tudi, katere dodatne zahteve delodajalcev se lahko izpolnijo, da bi bili segmenti, kjer bi ukrepe sprostili, varni in ne bi prispevali k dodatnemu širjenju virusa.

Kacin je sicer izpostavil še, da so razlike med statističnimi regijami zelo velike, najslabše je v Posavju, kjer število okužb še vedno narašča med prebivalstvom in tudi pri vdorih v domove za starejše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta