Včeraj potrdili 532 okužb. Slovenija še vedno v rumeni fazi, Logarjeva povedala, ali so predlagali dodatno sproščanje

A.L., STA
19.05.2021 09:46
V torek so ob 4469 PCR testih potrdili 532 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je bil tako 11,9-odstoten, je objavila vlada. V bolnišnicah zdravijo 368 covidnih bolnikov, 110 jih potrebuje intenzivno nego. V torek je umrlo pet bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je s 444 padlo na 417.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Bojan Velikonja

V primerjavi z dnevom prej so v torek potrdili 35 okužb več, so pa opravili tudi 237 več PCR testov. Delež pozitivnih testov pa je bil višji za 0,2 odstotni točki.

Za 15 se je zmanjšalo številno covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, tri manj zdravijo na oddelkih intenzivne terapije. V torek je umrla ena oseba manj kot dan prej.

Število aktivnih okužb po državi je po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje padlo pod 7000 in trenutno znaša 6658.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenih 571.313 oz. 33,1 odstotka starejših od 18 let, z dvema odmerkoma pa 291.392 oz. 17,3 odstotka polnoletnih oseb. Prebolevnikov je 238.517, je na Twitterju še objavila vlada.

"Epidemiološke razmere v državi se še naprej izboljšujejo. Tudi Število aktivnih primerov okužbe s COVID-19 se še naprej znižuje. Po oceni NIJZ je trenutno aktivnih okužb v državi manj kot 7.000," je na novinarski konferenci sporočila vladna govorka Maja Bratuša.

Dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, je na novinarski konferenci pojasnila, da je bilo največ dobavljenega cepiva Pfizer, približno četrtina te številke AstraZeneca in najmanj Moderna ter Jansen. Sicer pa je bilo s prvim odmerkom do danes cepljenih 27 odstotkov, polno cepljenih pa 14,2 odstotka ljudi. Vseh izvedenih cepljenj je bilo 870 tisoč. Podatki kažejo, da je bilo cepljenjih nekaj več žensk (29 odstotkov) kot moških, a te razlike niso več tako velike kot še pred enim mesecem.

Marta Grgič Vitek je predstavila tudi posodobljena priporočila za cepljenje, priporočeni odmerki med prvim in drugim odmerkom cepiva so:

Pfizer: 3 tedne

Moderna: 4 tedne

AstraZeneca: 12 tednov (možno je cepljenje opraviti že prej, med 4. in 12. tednom). Zaradi boljše učinkovitosti priporočajo daljši presledek.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Raziskave so dokazale, da je za prebolevnike zadostna ena sama doza cepiva. Na ta način so zapčiteni naslednjih šest mesecev. Če je minilo več kot osem mesecev od začetka bolezni ali če je posameznik imunsko kompromitiran, oseba prejme polno cepljenje.

Kdor je zbolel po prvem odmerku cepiva, naj drugi odmerek prejme znotraj 6 mesecev po začetku bolezni, svetuje Grgič Vitkova. "Tistim, ki smo bili cepljenji zelo zgodaj, se bo počasi izteklo šestmesečno obdobje, ko naj bi bili polno zaščiteni. Zaenkrat sta še vedno priporočena samo po dva odmerka cepiva - za cepiva, ki imajo dva odmerka. Tretji odmerek še ni nikjer priporočen in pred jesenjo verjetno ne bo. Predstavljam si, da bo digitalno zeleno potrdilo navajalo daljši čas zaščitenosti kot je 6 mesecev."

Vlada danes o podaljšanju ukrepov za zamejitev epidemije

Vlada se bo popoldne sestala na redni seji, na kateri bo predvidoma podaljšala veljavne ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Dodatno sproščanje ni predvideno, ker je Slovenija še vedno v rumeni fazi sproščanja ukrepov.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA pojasnila, da ta teden vladi niso predlagali dodatnega sproščanja. Glede na načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije je Slovenija v rumeni fazi. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je bilo po podatkih za ponedeljek 444, za prehod v zeleno fazo pa bi moralo pasti pod 300.

Po nekaterih napovedih bi utegnila vlada že danes odločati tudi o imenovanjih v. d. generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) in v. d. direktorja Javne agencije za knjigo RS (Jak).

Vodenje Fursa bo predvidoma prevzel Ivan Simič, davčni svetovalec in trenutno vodja vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo. Simič je v soboto za POP TV povedal, da je sprejel povabilo finančnega ministra za vodenje uprave, in dodal, da na položaju ne bo ves mandat. Simič je tedanjo Davčno upravo RS že vodil od začetka leta 2006 do julija 2008, ko je odstopil. Furs trenutno začasno vodi Simon Starček.

Na februarskem razpisu za direktorja Jaka ni bil izbran nihče, zato so razpis ponovili. Rok za prijavo se izteče 8. junija. Ker se Sebastjanu Erženu vedejevstvo izteče 1. junija, je svet Jaka vladi predlagal, da za v. d. direktorja imenuje Dimitrija Rupla. Nekdanji zunanji minister Rupel je potrdil, da ga takšno delo zanima. Vlada naj bi o imenovanju po nekaterih napovedih odločala danes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta