Včeraj potrdili 1089 okužb. Kaj kaže primerjava s prejšnjim tednom? Vladna govorka povedala, kje je situacija najbolj zaskrbljujoča

A.L., STA
24.02.2021 09:52
V torek so v Sloveniji po vladnih podatkih opravili 5316 PCR testov in potrdili 1089 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 20,5-odstoten. V bolnišnicah so zdravili 546 covidnih bolnikov, med njimi jih je bilo 105 na intenzivni negi. V torek je umrlo deset bolnikov s covidom-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 766 in se je v primerjavi z dnevom prej nekoliko zmanjšalo.

V primerjavi s ponedeljkom je bilo v torek v bolnišnicah 21 bolnikov s covidom-19 manj. Na intenzivni negi sta bila v ponedeljek dva bolnika manj kot dan prej. Iz bolnišnične oskrbe so jih odpustili 56, na novo pa so jih sprejeli 44.

V torek so opravili tudi 22.6130 hitrih antigenskih testov. Se pa vse pozitivne izvide hitrih testov preverja še s PCR testi.

Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo Ajdovščina in Sežana, kjer so potrdili 13 okužb, Nova Gorica ima 19 novih okužb, Celje 30, Ilirska Bistrica 16, Rogaška Slatina 19, Velenje 15, Domžale 32, Jesenice 16, Kranj 33, Šenčur 12, Škofja Loka 14, Ljubljana 136 in Maribor 34.

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci povedala, da razmere ostajajo najbolj zaskrbljujoče v Obalno-kraški regiji. Včeraj je bilo v Kopru potrjenih kar 70 novih okužb, v Piranu 25, v Izoli pa 17.

Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ  znaša 766. Število hospitaliziranih pa danes znaša 546, umrlo je 10 bolnikov.

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje je povedala, da so angleško različico zaznali pri šestih vzorcih od 1096. Prvi primer je bil januarja pri bolniku, ki se je decembra vrnil iz Anglije. Pet pa so jih zaznali z nacionalno strategijo januarja in februarja. Dva sta iz novomeškega področja, dva iz Podravja in eden iz Savinjske regije. "Glede na rezultate ljubljanskega inštituta za mikrobiologijo MF, ki smo jih dobili danes, poleg šestih slovenskih primerov in enega iz Belgije, inštitut poroča še o dodatnih 28 primerih angleške verzije virusa. Večina jih izhaja iz Osrednjeslovenske regije. V Sloveniji tako beležimo 35 potrjenih primerov angleške različice virusa."

Južnoafriške in brazilske različice niso zaznali. 

Vlada v bližnji prihodnosti dopolnila strategijo cepljenja

Danes popoldne je tudi seja vlade, na kateri bodo pretresali epidemiološke razmere v državi. Kakšnih večjih sproščanj protikoronskih ukrepov sicer ni pričakovati glede na to, da ni bil dosežen niti en pogoj za prehod v naslednjo, rumeno fazo.

Sicer pa bo vlada v bližnji prihodnosti dopolnila strategijo cepljenja, je včeraj napovedal premier Janez Janša. Dodal je, da bodo med prednostne skupine za cepljenje uvrščeni vsi, za katere je zdaj obvezno periodično testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Ob tem je napovedal, da bo Slovenija tako kot ostale države iskala dodatne možnosti dobave cepiv.

Janša je napovedal, da bodo med prednostnimi skupinami za cepljenje zaposleni v šolstvu, v trgovinah, taksisti, pa tudi DZ in ostali deli kritične infrastrukture.

Čeprav napovedane dobave cepiv še vedno pogosto odstopajo od dejansko dobavljenih, pa se je to področje vendarle nekoliko uredilo, zaradi česar bo v prihodnje možno v večji meri ugotoviti oz. določiti, kdaj bo kdo prišel do cepljenja. Ne bo pa to možno natančno določiti, ker smo odvisni od dejanskih dobav cepiva, je dejal.

Slovenija bo tako kot ostale države iskala dodatne možnosti dobave cepiv. "Delamo napore v tej smeri, še vedno pa je treba imeti v ospredju varnost, verodostojnost in zaupanje v cepivo, sicer nismo z nabavo nič dosegli," je povedal premier.

Sicer pa je Janša opozoril, da je dejstvo, da je pred nami tretji epidemični val, "vprašanje je samo, kako bo močan".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta