V koaliciji vidijo zdrse, ne pa velikih težav

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
04.11.2020 06:00

Posamezni spodrsljaji vladajoče Janševe koalicije po presoji partnerjev niso usodni in njene trdnosti ne postavljajo pod vprašaj. Še vsaj do konca tega meseca pa je ne bodo zmogli zatresti niti snubci iz pobude KUL

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V koaliciji imajo občutek, da ima predsednik vlade Janez Janša še vedno vse niti v svojih rokah. 
Robert Balen

Koalicijskim partnericam SDS, SMC, NSi in Desus je spodletelo pri glasovanjih o ustavnem sodniku in viceguvernerki, glas jim je umanjkal pri poskusu razrešitve generalnega direktorja javne RTV Igorja Kadunca. Je to začetek razpok v koaliciji, ki brez SNS in manjšinskih poslancev s 46 glasovi že v izhodišču ne vlada z zelo udobno večino? "Imamo absolutno ambicijo, da delo nadaljujemo do konca mandata," pomisleke o razrahljani koaliciji odbija vodja poslancev NSi Jožef Horvat, ki na podlagi izidov tajnih glasovanj v državnem zboru ne želi graditi teorij o velikih težavah koalicije.

Kako majav je Gantarjev stolček

Ob pritajenih zdrsih breme predsedniku vlade nalagajo snovalci projekta Koalicije ustavnega loka (KUL), ki snubijo koalicijske partnerje. Medtem ko je NSi sodelovanje odklonila, četverček LMŠ, SAB, SD in Levica z vodilnim pobudnikom Jožetom P. Damijanom upa na SMC in Desus. Slednji so že jasno povedali, da končnih odločitev pred izvolitvijo novega vodstva 28. novembra, ko se bo na čelo stranke skušal zavihteti Karl Erjavec, ne bodo sprejemali. So pa vendarle sklenili, da bosta z Damijanom na vljudnostnem sestanku še pred kongresom ideje pretehtala vodja poslancev Franc Jurša ter začasni zastopnik stranke in zdravstveni minister Tomaž Gantar. "V trenutku, ko smo pred kongresom in ko se ukvarjamo z največjo epidemijo, kar smo jih kadarkoli imeli, bi te vljudnostne zadeve lahko dali malo na stranski tir," je Desusov poslanec Branko Simonovič pospremil odločitev.

Nezadovoljstvo v koaliciji naj bi se po nekaterih informacijah sicer osredinjalo prav na zdravstvenega ministra Gantarja, kateremu bi premier lahko kmalu očital nepripravljenost na drugi val epidemije. Da tenzije so, ne zanikajo iz ministrovega kroga, a njegova funkcija naj ne bi bila ogrožena. In medtem ko nam nekateri sogovorniki iz koalicijskih vrst povedo, da se Gantar trudi, "da se na vseh frontah pokaže kot odgovoren igralec", mu spet drugi očitajo, da se je namesto z matičnim resorjem veliko preveč ukvarjal s stranko.

Poslance SMC druži stara zamera

Ukvarjanja s stranko bo zdravstvenega ministra konec meseca razbremenilo novo vodstvo, ki bo po pričakovanjih še pred odločanjem o obstanku v koaliciji zavzelo bistveno bolj pozicijsko držo, Desus pa postavilo v vlogo zahtevnejšega partnerja kot doslej. In če se ta hip zdi bolj verjetno, da bi partnerji KUL morebiti z nekdanjim predsednikom in spretnim politikom Erjavcem na svojo stran utegnili povleči Desus, pa je velik vprašaj na strani SMC Zdravka Počivalška. Na vabilo se še niso odzvali, bodo pa to temo v stranki načeli predvidoma ta teden. Da bi se za odhod iz koalicije odločila celotna stranka, je po ocenah političnih poznavalcev praktično nemogoče. Iz vrst v nazorskem smislu širokopasovne poslanske skupine pa je neuradno slišati, da so zamere do ljudi, "ki so nam še nedavno namenjali predčasno volilno pogubo", še preveč prisotne. Prav to stališče do nekdanjih koalicijskih partnerjev, ki jih zdaj snubijo k sodelovanju in jim obljubljajo politično življenje tudi po izteku mandata, jih drži skupaj, nam razlagajo.

Koalicijska inventura še ta mesec

"Vem, da v tej covid situaciji v preostalem času mandata lahko veliko več naredim za Maribor v tej konstelaciji, kot da se zgodi sprememba in se ministrstva na novo oblikujejo. To je preprosta logika," med drugim pravi SMC-jev Branislav Rajić. Za poslanca, za katerega se je že ničkolikokrat ugibalo, da je na izstopni liniji, je bistveno, da se v trenutni koaliciji odpiranju konfliktnih momentov, ki temeljijo na njihovih ideoloških razlikah, odločno skušajo izogniti, osredotočijo pa se zlasti na delo.

Bodo pa po navedbah vodje poslancev NSi Horvata realizirano v koaliciji že kmalu pretresali: "Ker se bliža konec leta, bomo še ta mesec opravili inventuro, pogledali koalicijsko pogodbo, odkljukali realizirane točke in določili neko časovno dinamiko, upoštevajoč, da leta 2021 predsedujemo Svetu Evropske unije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta