Učinkovitost aplikacije bomo videli ob razvoju epidemije. Država vaših podatkov ne namerava zbirati in hraniti

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.07.2020 06:30

Večini se zdi pomembno imeti nadzor nad tem, komu posredujemo svoje podatke, po drugi strani pa jih velikokrat sami prosto delimo naokrog. Nekatere države se proti širjenju okužb z novim koronavirusom borijo tudi povsem netehnološko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska aplikacija za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav bo uporabniku povedala, ali se je v minulih štirinajstih dneh nahajal v bližini koga, ki je bil okužen z novim koronavirusom.
EPA

Mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi dviguje veliko prahu. Na družbenih omrežjih mnogi uporabniki, še preden je ta sploh na voljo, da si jo naložimo na naše mobilnike, poudarjajo, da si je nikakor ne nameravajo naložiti in je uporabljati. Skrbi jih predvsem delovanje v ozadju, katere podatke bo zbirala in kje se bodo hranili oziroma kdo bo imel do njih dostop. Vlada je že večkrat izpostavila, da ne bodo zbirali in obdelovali nobenih osebnih podatkov, da bodo vse zbrane informacije, kot veleva splošna uredba EU o varstvu podatkov (GDPR), v roku izbrisali, vendar negotovost ostaja. Ker ne vemo, ali bosta enako postopala tudi Apple in Google.

Odprta knjiga smo

Dejstvo je, da vsak dan prostovoljno delimo svoje bolj ali manj osebne podatke, pa se nam to pogosto ne zdi nič spornega. Le pomislite na kakšno igro, ki ste si jo naložili na svoj mobilni telefon. Ob zagonu je morda zahtevala dostop do vašega mikrofona, kamere in vseh vaših fotografij. Nekatere celo do vaših stikov in lokacije. A ker ste se želeli igrati, ste brez pomisleka izdali vse zahtevano, dovolili oziroma potrdili. Tudi prek facebooka in drugih družbenih omrežij dnevno delimo veliko informacij. Pa pri spletnih nakupih, a ker pri tem vidimo prednost (naročeno blago) in gre običajno za preizkušene plačilne sisteme, nimamo pomislekov. Četudi se zavedamo, da naše podatke spletni prodajalci zbirajo in analizirajo.

Reuters
Reuters

Pomisleki in strah

Na neki način je zato mogoče razumeti pomisleke Slovencev glede neželene delitve osebnih informacij. Sploh če prebiramo svetovne medije, kot je denimo Financial Times (FT), ki se je pred dobrim tednom dni razpisal o ruski aplikaciji za sledenje okužbam. Pišejo, da je tisoče državljanov sprožilo tožbe, ker je aplikacija napačno zaznala njihovo lokacijo in so zaradi tega prejeli plačilne kazni za kršenje karantene. FT navaja primer osnovnošolske učiteljice v Moskvi Elene Timofeeve, ki ji je osebni zdravnik, ko se je nanj obrnila zaradi temperature in težav z dihanjem, odredil karanteno na domu, podpisati pa je morala tudi, da si bo naložila aplikacijo, ki spremlja domnevno okužene. Nekaj tednov pozneje, ko si je opomogla, pa je prejela poziv k plačilu kazni v višini 670 evrov (dve tretjini povprečne mesečne plače v ruski prestolnici), ker naj bi 14-krat kršila karanteno. Rusinja zatrjuje, da je stanovanje zapustila zgolj enkrat, ko je šla na s strani zdravnika odobren CT-pregled pljuč. Če se sprašujete, kako je uporabnica sploh lahko prejela kazen: v Moskvi se okuženi mora registrirati in razkriti osebne podatke.

EPA
Zelena koda pomeni neomejeno gibanje.
EPA

V boj zoper korono z zvočno analizo in pasjimi smrčki

EPA
V Čilu so se iskanja okuženih lotili netehnološko - s pomočjo šolanih policijskih psov.
EPA
Direktorica in soustanoviteljica družbe audEERING Dagmar Schuller
Stringer
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta