Tviteraši kot vladni revolveraši

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
14.04.2020 19:35

Slovenska trenja odmevajo tudi v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

O tviterski vojni novega slovenskega predsednika vlade Janeza Janša zoper kritike je čez minule praznike poročal avstrijski liberalni dnevnik Der Standard. Članek, v katerem ji nič ni ušlo, je napisala novinarka Adelheid Wölfl.
Besedilo z naslovom Slovenska nova vlada: Tviterska vojna proti kritikom novinarka začne s stavkom: "Če so imele evropske družbe v zadnjih tednih veliko opravka z navajanjem na omejitve gibanja in na upoštevanje fizične razdalje, so v Sloveniji morali istočasno prebaviti še popolno politično spremembo." Adelheid Wölfl zapiše, da je že naslednji dan, to je 14. marca, novi premier zamenjal tri vodilne v državnih varnostnih strukturah. Opozori, da je zamenjana generalna direktorica Tatjana Bobnar pred tem potrdila, da preiskujejo financiranje medijev, ki so blizu Janši. Standard citira medijski portal Necenzurirano.si, da je avgusta 2018 na bančne račune Nove24TV.si in Nove hiše iz Madžarske in Velike Britanije kapnilo 1,5 milijona evrov. Standard ugotavlja, da sta medijski hiši v lasti Madžarov, ki so blizu desničarsko-populistični stranki Fidesz madžarskega premiera Viktorja Orbana. Doda, da je financiranje slovenskih političnih strank iz tujine prepovedano, ni pa jasno, kako je s financiranjem strankarskih občil. Standard mimogrede omeni sporno komunikacijo nove vlade z novinarji. Ti morajo tiskovne konference menda zavoljo nevarnosti covida-19 spremljati iz ločenega prostora, kjer ni možno postaviti podvprašanj. Za Janšev SDS je bilo zadnja leta tudi "značilno, da verbalne napade na posamezne novinarje in medije sproža po twitterju", pa je za Standard dodal politolog Marko Lovec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta