Tvitanje predsednika vlade Janeza Janše: Nočna mora za celo EU

Predsednik vlade Janez Janša je s preuranjeno čestitko svojemu zavezniku na ameriških volitvah Donaldu Trumpu razburil celotno evropsko javnost, razen višegrajske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri izražanju podpore Donaldu Trumpu je Janša prehitel celo svojega tesnega zaveznika Viktorja Orbana.
Saso Bizjak

Precej jasno je, da so Američani izvolili Donalda Trumpa in Mikea Penceja za nadaljnja štiri leta. Nadaljnje zavlačevanje in zanikanje dejstev s strani osrednjih ('mainstream') medijev, bodo še okrepili triumf za dosedanjega predsednika. Čestitke republikanski stranki za rezultate v ZDA." S tem tvitom je slovenski predsednik vlade Janez Janša v nasprotju z vsemi standardi komuniciranja v diplomaciji preuranjeno čestital za zmago na ameriških volitvah aktualnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Janša je to sporno potezo kot edini voditelj katere od držav članic EU potegnil še v času, ko volilni postopek v ZDA še ni končan, saj še niso preštete vse glasovnice.

EU je spravil v zadrego

Najprej so na tvitanje predsednika vlade odreagirali na platformi Twitter, kjer so omenjeni tvit opremili z opozorilom, da "uradni viri ob objavi tega tvita še niso razglasili zmagovalca". Nato se je vsul val ogorčenja v evropski javnosti, izvzemši seveda njen višegrajski del. "Slovenski predsednik vlade je pridelal uradno opozorilo s strani Twitterja. Nov razvoj za voditelja države EU. Ste ponosni na to, Janez Janša," je komunikacijski zdrs slovenskega premierja komentiral poslanec Evropskih zelenih Bas Eickhout. Ostro se je do Janševega ravnanja včeraj opredelil hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki pa upa, da se Janša ne bo tako obnašal v času, ko bo Slovenija prihodnje leto predsedovala EU.

Janez Janša je zelo aktiven na družbenem omrežju Twitter. 
Robert Balen

"Tega so se mnogi v Bruslju bali – slovenski predsednik vlade je čestital Trumpu za zmago, čeprav glasovnice še niso preštete," je zapisal Markus Preiß, dopisnik nemške televizije ARD iz Bruslja. Njegov kolega iz ZDF pa je bil še bolj kritičen: "Bruseljska nočna mora je postala resničnost – prva država članica EU je predčasno čestitala Trumpu za zmago." Nekateri ugledni evropski mediji so Janši še očitali, da širi lažne novice, nekateri analitiki pa, da razbija enotnost EU in jo s tem slabi, kar je v Trumpovem interesu. Glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer pa je dejal, da tvita slovenskega premierja ne komentira in da vsem priporoča, naj sledijo demokratičnemu procesu v ZDA, ki še poteka, ter počakajo na uradno obvestilo pristojnih ameriških oblasti. Kot smo izvedeli pri diplomatskih virih, pa Evropska komisija še ni obravnavala Janševega tvitanja, saj se bo kolegij komisarjev sestal danes. Izvedeli smo, da Janševa stališča za komisarje niso novost, saj se je zelo jasno samoopredelil s tvitom prejšnji teden, ko je zapisal "Dajmo, zmagaj, Donald Trump", poleg tega pa je Josepha Bidna, če bi bil izvoljen, označil kot enega najšibkejših predsednikov v zgodovini. Prav Biden je tisti, ki napoveduje reset odnosov ZDA z EU in njihovo vrnitev v transatlantske parametre.

​Janševa od Milošević-Biden

Ni pa bila preuranjena čestitka Trumpu edini Janšev sporni tvit včeraj. V enem od njih je vzpostavil povezavo med volilnimi manipulacijami nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića in volilnim rezultatom Josepha Bidna. "Še en dan, ko nas je aktualni predsednik vlade osramotil v svetu," je Janševo ravnanje včeraj označil mandatarski kandidat Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan.

"Samo danes je 29 mrtvih, predsednik vlade se pa še kar prepira z Američani in obuja dogodke izpred 20 ali celo 30 let. Ja, takrat kovida res ni bilo," pa se je odzval bivši predsednik vlade Marjan Šarec, ki je tako kot mnogi naši sogovorniki menil, da Janša s tovrstnim odmevnim in politično nekorektnim tvitanjem preusmerja pozornost od spodletelega upravljanja z epidemijo koronovirusa, skratka za notranjepolitične potrebe.

Notranja politika je v času Janše vlade namreč postala tista, ki diktira zunanjo politiko. Nekateri opazovalci, ki poznajo modus operandi premiera, pa ocenjujejo, da se želi Janša s takšnim lojalnim tvitanjem dokopati do obiska v Beli hiši, še bolj pa do Trumpovega obiska v Sloveniji, po možnosti pred naslednjimi volitvami. Kaj pa, če zmaga Biden? Diplomati ocenjujejo, da bo za nekaj časa dal Janšo na hladno, potem nadaljeval pragmatično sodelovanje s Slovenijo.

Kaj pravita Pahor in Zorčič

Predsednika države Boruta Pahorja in predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča smo zaprosili za komentar zapisa predsednika vlade na družbenem omrežju. Iz predsednikovega urada so sporočili: "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se o notranji politiki Združenih držav Amerike ne izreka, izvolitev predsednika je stvar ameriškega ljudstva. Predsednik Pahor bo novoizvoljenemu predsedniku čestital po uradni razglasitvi rezultatov." Iz Zorčičevega kabineta pa: "Sporočamo vam, da predsednik državnega zbora Igor Zorčič ne namerava komentirati dogajanj ali stališč, ki so povezana s predsedniškimi volitvami v ZDA, dokler volilni proces ne bo zaključen."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta