Turbolet se je izkazal, a potrebe so večje

Gregor Grosman Gregor Grosman
16.04.2020 19:34

Prvih pet najpogosteje uporabljanih tovornih letal predstavlja 47 odstotkov globalne transportne vojaške flote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lockheed martin C-130 hercules je najpogosteje uporabljano transportno letalo na svetu. Med drugim oskrbuje raziskovalce na Antarktiki. 
Reuters

Slovenska vojska (SV) ima v sestavi 15. polka vojaškega letalstva več letal in helikopterjev za izvajanje različnih nalog. Poleg štirih helikopterjev Cougar AS AL 532 še osem bellov 412 in štiri belle 206, med letali pa devet pilatusov PC-9M, dva pilatusa PC-6, osem letal Zlin 242, dve letali Zlin 143 in en let turbolet L-410 ter falcona.
Poleg rednih dejavnosti oskrbe pripadnikov SV v mednarodnih operacijah in na misijah, dveh prevozov pripadnikov SV z misij (z misije Odločna podpora, iz Rima, in z misije EUTM Mali, iz Belgije) in prevoza skupine pripadnikov vojaške zdravstvene enote, ki je pripadnikom slovenskega kontingenta in drugim osebam, ki delujejo na mednarodni misiji Eufor v BiH, preventivno odvzela brise za testiranje na covid-19, je v zadnjih tednih vojska z letaloma Turbolet L-410 in PC-6 izvedla aktivnosti v podporo civilni zaščiti in ministrstvu za zunanje zadeve. Osem ljudi (čeških in slovaških državljanov) so prepeljali v Prago, iz Prage pa so v Slovenijo prepeljali sedem slovenskih in hrvaških državljanov. Dvakrat so izvedli humanitarni let, v okviru katerega so prevzeli zaščitno opremo iz Liega, dodatno pa še humanitarna leta v Severno Makedonijo in BiH, oba zaradi donacije zaščitne opreme.

Turbolet se je izkazal

Slovenska vojska uporablja tovorno letalo L-410 Turbolet iz leta 1988, ki se je po besedah obrambnega ministra Mateja Tonina v tej krizi "silovito" izkazalo. Čeprav je premajhno in ima prekratek dolet za resne operacije, kot so denimo evakuacijski leti. V češki družbi Let izdelano 14,47 metra dolgo letalo je opremljeno z dvema turbopropelerskima motorjema, vsak razvije 750 konjskih sil, pristajati in vzletati pa zmore na pristajalnih stezah dolžine vsaj 700 metrov. Doseže največjo hitrost 380 kilometrov na uro, največja višina letenja znaša 9650 metrov, dolet letala pa je 1540 kilometrov. V kabini je prostor za ​enajstčlansko posadko (2 + 9) , transportno letalo pa je sposobno prepeljati 2420 kilogramov tovora.

Slovenija tri transportna letala, Hrvaška brez njih

Pri Flight Global so sestavili poročilo o svetovnih zračnih silah v letu 2020, v katerem ugotavljajo, da so najbolje opremljene ZDA, ko je govor o vojaškem letalstvu. V floti imajo 13.266 aktivnih vojaških letal in helikopterjev, kar predstavlja 25 odstotkov globalne vojaške flote. Najpogosteje uporabljeno transportno letalo je lockheed C-130/L-100 hercules, aktivnih je 869 letal tega tipa, predstavljajo pa 20 odstotkov segmenta tovornih letal, razkriva poročilo. Na drugem mestu je 281 vojaških različic manjših tovornih letal Beechcraft King Air, sledita pa letali EADS CASA tipa C-295/CN235, ki jih je v uporabi 278.
Če razčlenimo uporabo transportnih letal po kontinentih, jih je največ v uporabi v azijsko-pacifiški regiji, 1011. Na drugem mestu je Severna Amerika z 983 transportnimi letali (samo ZDA jih imajo 945, to je 22 odstotkov globalne flote transportnih letal), Evropa je s 631 letali na tretjem mestu. Rusija je za ZDA na drugem mestu s 424 vojaškimi transportnimi letali, Indija jih ima 250, Kitajska 224. Prva evropska država je na šestem mestu Francija, ki uporablja 121 letal. Deseterico zaključuje Nemčija z "zgolj" 71 transportnimi letali. Slovenija ima trenutno na razpolago tri vojaška transportna letala, Hrvaška nima nobenega, od naših sosed je najbolje opremljena Italija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta