130 let PGD Hodoš: Še en poklon Ernestu Eöryju

27.09.2024 15:32

Slovesnost tudi priložnost za blagoslov in prevzem treh gasilskih vozil, ki so jih kupili v zadnjem obdobju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostovoljno gasilsko društvo Hodoš je zaznamovalo 130 let delovanja, ob tej priložnosti so odkrili vitrino v spomin na pokojnega člana in enega najzaslužnejših slovenskih gasilcev Ernesta Eöryja.
Silva Eöry

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Hodoš je bilo ustanovljeno leta 1894, takrat je imelo 36 članov. Prvo manjšo ročno brizgalno je društvu izročila vaška skupnost, čez dve leti pa so tudi s pomočjo gledaliških predstav, ki so jih sami pripravljali in izvajali, zbrali dovolj denarja za nakup večje prevozne ročne brizgalne, ki je v uporabnem stanju še danes. Po ustanovitvi nove države je društvo leta 1925 sprejelo nova pravila in se priključilo križevskemu gasilskemu sektorju, leta 1961 so razvili prvi prapor, čez tri leta, ko je društvo praznovalo 70 let obstoja, pa ga je predsednik Jugoslavije odlikoval z visokim odlikovanjem, redom za zasluge za narod s srebrno zvezdo.

Društvo, ki danes šteje 77 članov in je sestavljeno iz pionirjev, članic in članov ter veteranov, je vsa leta posodabljalo zaščitno in preostalo opremo, leta 2018 so posodobili garažo, leta 2020 nabavili gasilsko vozilo za prevoz moštva, leta 2022 pa še manjše gasilsko vozilo z vodo in gasilsko cisterno. Visok jubilej je društvo proslavilo s svečano sejo, na kateri so podelili priznanja in značke zaslužnim posameznikom na ravni društva ter odkrili vitrino, posvečeno Ernestu Eöryju, ter s slovesnostjo, na kateri je bil slavnostni govornik poveljnik Gasilske zveze Slovenije (GZS) Zvonko Glažar. Ta je posameznikom na slovesnosti podelil odlikovanja GZS. Plaketo gasilskega veterana so prejeli Edmund Korčmar, Oskar Roman, Štefan Kerčmar, Geza Toth, Ludvik Orban in Štefan Abraham. Gasilsko plamenico 2. stopnje so prejeli Karolina Laco David, Boštjan Abraham, Gabrijela Roman in Ludvik Jonaš, gasilsko odlikovanje 2. stopnje sta prejela Kazimir Sukič in Tibor Eöry, gasilsko odlikovanje 1. stopnje Ede Abraham, gasilsko plamenico 1. stopnje pa Leopold Könye. Podeljena so bila tudi odlikovanja Gasilske zveze Hodoš. Značko za 60 let delovanja na področju gasilstva sta prejela Ludvik Jonaš in Karel Škodnik, značko za 30 let dela v operativi Ervin Könye, Leopold Könye in Ludvik Jonaš, priznanje gasilske zveze 1. stopnje pa Jasmina Kovač, Ervin Könye, Milan Dajč, Valter Jošar, Karel Škodnik, Valter Abraham, Kristjan Roka in Andrej Vogrinčič. Slovesnost je bila tudi priložnost za blagoslov ter uraden prevzem treh gasilskih vozil, ki jih je društvo pridobilo v zadnjem obdobju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta