Avtobusi LPP bodo po novem vozili do Domžal

STA, A.L.
27.09.2024 14:53

S 1. oktobrom bodo avtobusi LPP začeli voziti do Domžal. Integrirani liniji 12D in 21D bosta povezali Bežigrad, Dragomelj, Ježico in Beričevo z Domžalami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Linija 12D bo skrajšala pot med Domžalami in Ljubljano, linija 21D pa bo povečala dostopnost predvsem za prebivalce Ihana, saj bo omogočila hitrejšo povezavo do Ljubljane ter nato prestop na druge linije mestnih avtobusov.
Robert Balen

Potovanje in prestopanje med različnimi vrstami javnega prevoza bo omogočala enotna vozovnica.

Novi liniji, ki sta rezultat sodelovanja med Mestno občino Ljubljana, ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa, Občino Domžale in Ljubljanskim potniškim prometom (LPP), prinašata boljšo povezanost Ljubljane z okolico in prispevata k uresničevanju ciljev trajnostne mobilnosti v Ljubljani, so prepričani na Mestni občini Ljubljana.

"Po skoraj dveh desetletjih smo uspeli, da je integrirana linija LPP vzpostavljena vse do Domžal. In ne samo ena, kar dve. Skupaj smo dokazali, da se dandanes da povezovati, sodelovati, si prisluhniti in pomagati," je ob današnji otvoritveni vožnji dejala županja Domžal Renata Kosec.

Domžale že deveta občina, v kateri bo javni potniški promet izvajal LPP

Linija 12D bo skrajšala pot med Domžalami in Ljubljano, linija 21D pa bo povečala dostopnost predvsem za prebivalce Ihana, saj bo omogočila hitrejšo povezavo do Ljubljane ter nato prestop na druge linije mestnih avtobusov.

Pristojni so prepričani, da je uvedba novih linij pomemben korak v smeri nadaljnje integracije javnega prevoza, kjer lahko potniki potujejo in prestopajo med različnimi vrstami javnega prevoza z enotno vozovnico.

"Do sedaj so bile integrirane le subvencionirane vozovnice med medkrajevnim in mestnim prevozom, sedaj pa uvajamo še delavske vozovnice. S tem bomo omogočili, da bodo vse vozovnice veljale tako v medkrajevnem kot v mestnem prometu Ljubljane. To je velik korak k poenostavitvi potovanj in verjamem, da bo takšna integracija v prihodnje zaživela tudi v drugih mestih po Sloveniji," je dejal minister Bojan Kumer.

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob današnji otvoritveni vožnji izpostavil, da bodo Domžale že deveta občina, v kateri bo javni potniški promet izvajal LPP.

Zaradi uvedbe omenjenih linij so na LPP sicer uvedli še nekatere spremembe. Med drugim bo obstoječo linijo 12 nadomestila linija 24 (BTC - Atlantis - Vevče - Žale), ki bo podaljšana z vključitvijo dela trase linije 12 do Žal z obračališčem na Štajerski cesti pri stadionu Stožice. Obstoječo linijo 21, ki povezuje Dunajsko cesto z Gameljnami in poteka skozi zgornje Črnuče, pa bo nadomestila linija 28, ki bo potekala na relaciji Črnuče - Gameljne - Črnuče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta