(TRANSPORT) Tonin bi nabavil transportno letalo. Država pa med tem Pečečniku "preplačuje" prevoze

Uroš Esih Uroš Esih
16.04.2020 19:56

Dr. Jelena Juvan, obramboslovka: V vseh dolgoročnih načrtih opremljanja SV leta in leta nazaj ter leta in leta naprej takšnega letala ni v načrtu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Edino transportno vojaško letalo, ki ga Slovenska vojska premore, je tubolet, letnik 1988.
Ministrstvo Za Obrambo

V surovi vojni za zaščitna sredstva, ki zaradi epidemije covida-19 divja po svetu, se je slovenski obrambni minister Matej Tonin ogrel za idejo, da Slovenija nujno potrebuje transportno letalo. To je izpostavil po sredinem večernem videokonferenčnem zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato. "Izkazalo se je namreč, da se v teh težkih časih lahko zanesemo predvsem nase," je Tonin z argumentacijo, ki jo sicer uporablja predsednik vlade Janez Janša, predstavil svoj predlog.

Ministrstvo že sprožilo postopke za nabavo letala

K Toninovemu predlogu za lastno transportno letalo, ki ga sicer ne premorejo precej večje vojske od Slovenske vojske, so pripomogle tudi številne težave in visoke cene, ki spremljajo transport zaščitne opreme. Javnost je najbolj zastrigla z ušesi, ko je bila seznanjena s podatkom, da naj bi bil podjetnik Joc Pečečnik za transportne stroške vse opreme, del katere je po lastnih besedah ukradel iz skladišča enega od kitajskih podjetij, zaračunal skupno 5,5 milijona evrov. 

Stroka: Nerealen nakup

"Toninova pobuda je v trenutnih razmerah in okoliščinah smiselna in verjetno tudi pametna. Je pa res, da se ne moremo ravnati po trenutni krizi, ki se ponovi vsakih nekaj let ali pa se ne bo nikoli več ponovila," pa Toninov predlog komentira obramboslovka dr. Jelena Juvan. Tudi pri evakuaciji slovenskega vojaka iz Malija se je pokazalo, da je Slovenija pri zagotavljanju zračnega transporta popolnoma bosa in smo odvisni od drugih akterjev. "V normalnih razmerah bi bili odvisni od skupnih zmogljivosti zveze Nato. Vendar trenutno nikjer niso normalne razmere, zato smo odvisni od komercialnih ponudnikov na trgu," poudarja Juvanova in istočasno dodaja, da je nakup transportnega letala zelo nerealen. Zakaj? "V vseh dolgoročnih načrtih opremljanja Slovenske vojske leta in leta nazaj ter leta in leta naprej takšnega letala ni v načrtu. Pobuda ministra je bila zgolj odziv na trenutne dogodke, zato pričakujem, da do realizacije ne bo prišlo."
Slovenija je v svojih srednjeročnih dokumentih določila, zvezi Nato pa se zavezala, da bo izgradila dve srednje veliki bataljonski enoti. Zato namesto letala mora poskrbeti za nakup oklepnih vozil, na primer šestkolesnikov Pandur, ki jih Sloveniji ponuja ameriško podjetje General Dynamics. Ker bo koronakriza verjetno zmanjšala slovenski za Natove standarde dvakrat prenizki obrambni proračun, večjih nakupov vojaške opreme v naslednjih letih ni pričakovati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta