Študija: Izključitev enega ponudnika 5G opreme pomeni višje stroške, nižjo produktivnost in občutno izgubo BDP

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.01.2021 11:42
V Centru poslovne odličnosti Ekonomske fakultete (CPOEF) so po naročilu družbe Huawei Technologies Slovenia izdelali strokovno študijo ekonomskih posledic morebitne izločitve družbe pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Namen neodvisne študije, ki jo je Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete (CPOEF) izdelal po naročilu Huawei Technologies Slovenia d.o.o., je bil preučiti morebitne vplive izključitve podjetja Huawei na slovensko gospodarstvo. Avtorji raziskave Jože P. Damijan, Črt Kostevc, Anamarija Cijan in Jakob Stemberger so najprej analizirali pomen tehnologije 5G na konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter koristi za potrošnike, nato pa preučili pozitivne učinke v primeru proste konkurence in oceni morebitne negativne učinke v primeru delne ali popolne izključitve podjetja Huawei s trga. 

Ugotovili so, da bi izključitev podjetja Huawei imela vsaj naslednje tri večje posledice na slovensko gospodarstvo. Stroški naložb v 5G tehnologijo bi se povečali, na kar je ponudnik infrastrukture informacijskih in komunikacijskih rešitev iz Kitajske pričel opozarjati takoj po avgustovskem podpisu izjave o varnosti telekomunikacijskih omrežij prihodnje generacije 5G, ki jo je ob obisku ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea na Bledu podpisal zunanji minister Anže Logar. Kot posledica višjih stroškov naložb v 5G tehnologijo se bo slednja počasneje uvajala ter posledično bo delež prebivalstva brez dostopa do 5G tehnologije višji. Prišlo bo do izgub, ne le v produktivnosti, ampak tudi do trajnih izgub BDP, so prepričani avtorji študije. 

Profimedia

V primeru izključitve podjetja Huawei s slovenskega trga bi ostala zgolj podjetji Ericsson in Nokia, kar bi jima omogočalo zvišanje cen 5G opreme. Te bi se lahko zvišale med 6,3 in 20,3 odstotka. "Izračuni nakazujejo, da bo omejitev konkurence znotraj trga ponudnikov 5G infrastrukturne opreme vodila do povečanja stroškov uvajanja nacionalnega omrežja 5G v razponu med 18 in 57 milijonov evrov v obdobju med 2021 do 2026. Scenarij srednjih stroškov, ki predvideva povišanje stroškov opreme za 13,3 odstotka, nakazuje, da bo omejitev konkurence vodila do povečanja investicijskih stroškov vseh ponudnikov telekomunikacijskih storitev v skupnem znesku za več kot 37 milijonov evrov v primerjavi s situacijo brez omejitev glede Huawei," navaja analiza. 

Profimedia

Kostevc opozarja, da bi nižja gospodarska rast zaradi zakasnitev pri uvajanju 5G omrežja in s tem povezana počasnejša tehnološka rast zmanjšala BDP med 220 in 460 milijonov evrov v enem samem letu 2030, kumulativno pa  bi izgube BDP v obdobju 2021–2030 znašale med 1,7 in 3,7 milijarde evrov. Soavtor študije je povedal tudi, da bi omejitev konkurence na slovenskem trgu ponudnikov 5G infrastrukture po vsej verjetnosti vodila do znatnega povišanja cen 5G omrežne opreme. "Na že tako majhnem trgu dobaviteljev 5G opreme bi izločitev enega izmed njih pomenila še večja tveganja oligopola ter s tem možnost za znatno višje tržne cene 5G opreme. Pri ocenjevanju cenovnega učinka omejevanja konkurence iz treh na dva ponudnika opreme 5G smo uporabili ocene študije Oxford Economics iz leta 2019, predvidene za Evropo, kjer je pričakovano povišanje cen v razponu med 9 odstotkov in 29 odstotkov"

5G oprema prestala preverjanje

Histro Zhang (Qin), Generalni direktor Huawei Technologies Slovenia.
Gregor Grosman

Direktor Huawei Technologies Slovenia Histro Zhang je ob tem izpostavil, da so se tiste redke države, ki so se odločile za diskriminatorno omejevanje konkurence z izključevanjem enega samega ponudnika, za tak korak odločile izključno zaradi političnih razlogov in pritiskov s strani ZDA, in ne kakršnih koli objektivnih tehničnih in varnostnih razlogov. 5G oprema Huawei je uspešno prestala tako preverjanje NESAS (Network Equipment Security Assurance Scheme) pod okriljem mednarodnega združenja mobilnih operaterjev GSMA, kot tudi preizkus 3GPP’s Security Assurance Specifications (SCAS), ki ga je izvedel prvi laboratorij za preizkus varnosti v Evropi DEKRA, je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta