Slovenske družine: Starši s 15 leti in otroci pri 80 letih

M.R.
13.05.2019 11:57

Najmlajši starši v Sloveniji so bili lani stari vsega 15 let, najstarejši otroci pa so imeli celo več kot 80 let. Vsi otroci, stari 72 let ali več, so živeli z enim staršem, od tega vsi razen dveh z materjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V vzpostavljenih družinah v povprečju živita skoraj dva otroka.
Shutterstock

Velika večina mladih, starih do 24 let, živi kot otrok v dvostarševski družini. Več kot 73 odstotkov je takšnih, 25 odstotkov jih živi v družinah z enim staršem, ostali pa so bodisi že poročeni brez otrok (0,4 odstotka) ali pa imajo že otroka z zakonskim partnerjem (0,7 odstotka). 0,3 odstotka državljanov iz te starostne skupine so starši brez partnerja. 
Sicer pa kar 81 odstotkov vseh slovenskih prebivalcev živi v družini. Od tega jih 300.000 živi v partnerski ali zakonski skupnosti brez otrok. 709.000 jih je staršev z otroki, poleg tega pa je še 668.000 otrok. 
303.000 prebivalcev Slovenije živi v gospodinjstvih, v katerih sobivajo vsaj tri generacije. Ta imajo v povprečju več kot 5 članov, kar precej presega povprečno velikost vseh gospodinjstev (2,46 člana). Lani je statistični urad zaznal gospodinjstva, v katerih je živelo celo pet zaporednih generacij. Takšna so le tri gospodinjstva v državi. 
V Sloveniji pa je tudi pet gospodinjstev z vsaj tremi generacijami, v katerih živi vsaj pet ali več družin. 

Vzpostavljene družine imajo več otrok

​Sicer pa slovenski statistiki na področju demografije ugotavljajo še, da se povečuje število vzpostavljenih družin. To so družine, v katerih je najmanj en otrok, ki ni biološki otrok obeh zakoncev oz. zunajzakonskih partnerjev. To kategorijo pri statističnem uradu spremljajo od leta 2011. Takrat je bilo v Sloveniji 11.500 vzpostavljenih družin, kar je predstavljalo 4 odstotke vseh dvostarševskih družin, na začetku lanskega leta pa jih je bilo že 14.600 oziroma 5,2 odstotka od skupaj 281.300 dvostarševskih družin. 
Vzpostavljene družine predstavljajo dobrih 10 odstotkov vseh družin zunajzakonskih parov. V teh družinah je tudi več otrok. V vzpostavljenih družinah namreč živita v povprečju skoraj dva otroka (1,96 otroka), v dvostarševskih družinah z otroki pa živi v povprečju 1,67 otroka. 
Skupaj v vzpostavljenih družinah živi 28.584 otrok, od katerih je bilo 38 odstotkov skupnih otrok ter 53 odstotkov otrok, ki so bili biološki otroci samo matere, in 9 odstotkov otrok, ki so bili biološki otroci samo očeta. Neskupni otroci so bili stari povprečno skoraj 22 let oz. so bili še enkrat starejši od skupnih otrok; ti so bili stari povprečno 11 let.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta