SD: O demokratizaciji EU in veseli premikov na ministrstvu za kulturo

Kristina Božič
26.01.2019 17:49

Socialni demokrati so razpravljali o demokratizaciji EU in uspehih njihovih ministrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik SD Dejan Židan, podpredsednica in evropska poslanka Tanja Fajon ter podpredesenik in poslanec v državnem zboru Matjaž Nemec.
Robert Balen

Na sestanku širšega vodstva Socialnih demokratov, tako na lokalni, državni kot strankarski ravni, se je danes, v soboto zbralo slabih 60 članov stranke. Razpravljali so o ključnih dogodkih lanskega leta in nalogah v prihajajočem letu. Vladna stranka, ki je jeseni povečala število občinskih svetnikov in svetnic ter mestnih občin, ki jih vodijo župani iz vrst SD, se z relativnim zadovoljstvom pripravlja na evropske volitve. "Smo stranka, ki verjame v EU – tako zaradi dodatne blaginje, ki nam jo omogoča, kot tudi zaradi varnosti in višjih standardov, ki vplivajo na boljše življenje državljank in državljanov," je po dobrih šestih urah razprave dejal predsednik stranke Dejan Židan. SD je tako v času prejšnje kot sedanje vlade podpirala in vztraja pri tem, da je na slovensko-hrvaški meji postavljena žičnata ograja z rezilno žico, ki naj bi pomagala varovati schengensko mejo EU.

EU volitve

V SD poudarjajo, da si želijo povečati demokratičnost institucij EU, zato predlagajo, da bi bil lahko slovenski komisar v naslednjem obdobju le kandidat ali kandidatka, ki bo kandidirala na majskih volitvah za EU parlament, prejela največ glasov in bo nato tudi potrjena znotraj koalicije. S tem verjamejo, da bi se zmanjšal tudi občutek odtujenost ljudi od evropske komisije. "Tudi to, da se od nekod pojavijo kandidati ali kandidatke za mesto v komisiji EU, ki se volitev niso udeležili, zmanjšuje volilno udeležbo na evropskih volitvah,“ je prepričan predsednik SD.

Prvi posvet širšega vodstva Socialnih demokratov v letu 2019. 
Robert Balen

Ministrstvo za kulturo

​Ob robu sestanka stranke se je Dejan Židan ločeno posvetoval tudi z glavnim tajnikom SD Dejanom Levaničem, ki je nato  ločena posvetovanja nadaljeval tudi z ministrom za kulturo, Dejanom Prešičkom, nato pa se jima je pridružil še Jan Škoberne, državni sekretar na kulturnem ministrstvu. Slednja sta se v zadnjem tednu znašla v središču dogajanja na ministrstvu za kulturo, ki so ga zaznamovale predvsem obtožbe o neprimernem vedenju vodstva ministrstva do delavk in delavcev na ministrstvu. "Socialni-demokrati smo veseli, da je prišlo do pomembnih premikov," je Dejan Židan povzel razpravo, ki jo je imelo vodstvo stranke o dogajanju na ministrstvu za kulturo. Pojasnil je, da naj bi te premike, ki so se zgodili v zadnjih štirih mesecev, potrjevali tudi klici in pisma podpore številnih kulturnikov. Dodal je, da je ministrom SD uspelo v koalicijskih pogajanjih realizirati točke iz koalicijske pogodbe in zagotoviti več denarja za podporo amaterski ter profesionalni kulturi in za področje znanosti ter raziskovanja.

Vojko Stopar, državni sekretar na kulturnem ministrstvu in minister Dejan Prešiček na sobotnem srečanju SD.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta