Robert Štaba: Vsak od nas šteje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"V okviru Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč smo se člani pogovarjali o oceni varnosti cest, ki jo je za obdobje 2019-2021 Evropska komisija predstavila v preteklem tednu. Določeni so na rezultate gledali optimistično, sam sem dejstvo, da smo kot država naredili najmanjši napredek v EU, sprejel z veliko žalostjo. Čeravno nas združuje dejstvo, da so ceste med nami zahtevale življenje ali zdravje bližnjih, se sliši občasno razmišljanje tudi v smer 'le zakaj bi se trudili za ostale, če pa so nam ceste že izstavile krvavi davek'. Takrat jim z veseljem citiram misel naše ambasadorke Marjane Kračun, mame, ki je izgubila svojega sina, izrečene ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč 2009: 'Včeraj se je prometna nesreča pripetila njim, danes nam in ne želimo si, da se jutri pripeti vam.' Za tem nedvomno sledi še bolj jasna in izražena zaveza: naše poslanstvo in cilj je uresničitev vizije NIČ.

Toda ostaja odgovor na izziv, kaj je tisto, kar loči države s stabilnim in varnim sistemom od držav z višjo stopnjo smrti in hudih poškodb? Dejstvo, da ima vsaka od njih izdelan nacionalni, desetletni program ukrepov za večjo varnost cest, samo po sebi še ne prinaša uspeha. Sledijo različni odgovori: višina BDP, zgodovina države, razvoj, politična stabilnost, dobre ceste in vozila, trajnostne in multimodalne oblike prevozov, kultura, vera, izobraževanje, kazni, merljivi ukrepi v nacionalnem programu … Ko se naštevanje zaključi, pa se zaustavimo ob besedi odgovornost. Sledita ugotovitev in naš sklep: države, ki imajo v nacionalnem programu merljive ukrepe, povezovanje in nadgradnjo različnih institucij, vse to izraženo tudi z odgovornostjo doseganja ciljev, so med najvarnejšimi državami EU. Prelistam slovenski program in ugotovim, da merljivih ciljev ni, z njimi ni odgovornosti pristojnih v posameznih resorjih in rezultati so nedvomno odraz tega. Torej? Je rešitev v kritiziranju politikov, strokovnjakov, odgovornih uradnikov, ki iz leta v leto spreminjajo svoja strokovna mnenja, stališča, obrazložitve ukrepov, brez rezultatov in odgovornosti? Po moje ne. Ne več. Vsak zase že ve. EU nam je vsem izdala račun, oceno. Popravili jo bomo lahko samo mi kot narod, skupaj. Volitve so zato primeren čas, da opozorimo, spodbudimo, izberemo, odstranimo. In ne pozabite: za nemimi statističnimi številkami stojimo ljudje. Vsak od nas šteje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta