Razmišljanje upokojenca: Da bi bili po upokojitvi aktivni in srečni

Z včlanitvijo v društvo upokojencev se upokojeni vključijo v družbeno in družabno življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V upokojenskih društvih namenjajo veliko časa športnim aktivnostim.
Andrej Petelinšek

Svet zazremo kot otroci, potrebni nege, pozornosti in igre, v šoli pridobimo znanje, vzgojo, delovne navade in poklic. Bolj resno obdobje je opravljanje poklica, ustvarjanje doma in družine. Resno obdobje, ki traja 40 let ali več, se pri večini zaključi z odhodom v pokoj ali - kot rečemo - z vstopom v tretje življenjsko obdobje.
Prehod iz enega obdobja v drugega vsak drugače sprejema. Večina jih že nekoliko prej - ali pa vsaj po vstopu v obdobje upokojitve - ve, kaj bodo počeli. Nekateri mladi upokojenci se veselijo upokojitve, so srečni, svobodni, ker o svojem nadaljnjem načinu dela in življenja odločajo sami - in ne več njihov delodajalec. So pa tudi mladi upokojenci, ki se težko soočijo s statusom upokojenca. So apatični, daje jih malodušje, so neaktivni na področjih, kjer bi bili zadovoljni in srečni, postanejo nedružabni in se zaprejo med štiri stene svojega doma.
Ne skrbi me prva skupina, ampak druga. Če srečaš upokojence iz prve skupine, mnogi pri srečanju rečejo, da nimajo časa, saj da v pokoju res delajo več, kot so delali, ko so bili še zaposleni. A tudi za drugo skupino vidim luč na koncu tunela. Ta luč je vključevanje v družbeno in družabno življenje. Ena od teh luči je tudi društvo upokojencev, ki s svojimi programi vabi vsakega upokojenca. Programi naših društev so zelo pestri, saj zajemajo športne in kulturne aktivnosti, izobraževanje, ročna dela, rekreativno kolesarjenje, pohode, izlete, športno ribištvo, telovadbo in druga področja. Še posebno aktivni so v društvih upokojencev člani upravnih odborov, komisij, aktivisti na terenu in prostovoljci v programu za pomoč starejšim. Ugotavljam, da je njihovo poslanstvo skoraj neopaženo, premalo vrednoteno in javno nepriznano. Vsak član društva upokojencev opravlja posebne naloge prostovoljno, s srcem in s pripadnostjo društvu, s tem pa poteši tudi svojo notranjo željo po dajanju. Čeprav žrtvuje svoj prosti čas, energijo in svoja finančna sredstva, za uspešno delo prejme le ustno ali pisno priznanje.
Opažam, da je odnos mladih in tudi drugih upokojencev do navedenih aktivnosti slab ali celo odklonilen. Navajajo izgovor, da se še ne čutijo kot upokojenci, zato odklanjajo povabilo v članske vrste svojega upokojenskega društva.

V društvih upokojencev, na fotografiji člani DU Slivnica pri Mariboru, se ob tekmovanjih in treningih predvsem veliko družijo. 
Andrej Petelinšek

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta