Dovolj jim je varčevanja: "V Sloveniji je nastalo gibanje za boljše življenje upokojencev"

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
23.10.2019 16:19

V Sloveniji je nastalo gibanje za boljše življenje upokojencev, ki zahteva 7,2-odstotno izredno uskladitev pokojnin do konca junija 2020 in izplačilo letnega dodatka v višini 300 in 600 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simbolično - pet pred dvanajsto - so predstavniki upokojencev danes predali zbrane podpise predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu.
Robert Balen

Sindikat upokojencev in civilna iniciativa Za upokojence gre se s peticijo, pod katero se je podpisalo skoraj 14.000 ljudi, zavzemata za izredno uskladitev pokojnin, ki bi upokojencem vrnila premalo izplačane pokojnine zaradi varčevanja v času krize. Peticijo so danes predali predsedniku vlade Marjanu Šarcu in predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu ob simbolični uri pet pred dvanajsto.
Zahtevajo, da se z izrednimi uskladitvami pokojnin do konca junija prihodnjega leta pokojnine zvišajo za 7,2 odstotka, kolikor so danes nižje zaradi varčevalnih ukrepov. Pokojnine se namreč vse od leta 2010 niso usklajevale v polni meri, saj so njihovo rast omejevali interventni ukrepi, varčevalni zakon iz leta 2012 in proračunski dokumenti. Prva redna uskladitev po skoraj desetih letih je bila spet februarja lani. "Povprečna pokojnina je zdaj 650 evrov, če pa varčevalnega zakona ne bi bilo, bi znašala 50 evrov več," je na današnji tiskovni konferenci opozorila predsednica sindikata Frančiška Ćetković.

Francka Ćetković: "Na koncu leta nam bodo dolgovali še uskladitev pokojnin za 3,5 odstotka in od tega ne bomo odstopili."
Andrej Petelinšek

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta