Rahljanje ukrepov zaradi epidemije: opozorila Svetovne zdravstvene organizacije in več redkih obolenj otrok

Kristina Božič
01.05.2020 05:35

Ob tem ko vse več vlad išče načine za ponovno obuditev gospodarskih panog in ukinjanje ukrepov za fizično oddaljevanje ljudi, Svetovna zdravstvena organizacija svari pred imunskimi potnimi listi in raziskuje obolelost s simptomi Kawasakijeve bolezni pri otrocih zaradi morebitnih povezav s virusom Sars-CoV-2.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolna
Sašo Bizjak

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije so vztrajno zagovarjali pristop testirajte, testirajte, testirajte (ter izolirajte okužene s koronavirusom in sledite njihovim stikom). Ta pristop se je izkazal za uspešnega tudi v Nemčiji, v smeri krepitve zmogljivosti testiranja kot ga poznajo v Južni Koreji pa gredo tudi v drugih manjših evropskih državah, denimo v Luksemburgu.
V Svetovni zdravstveni organizaciji pa svarijo pred prehitrim sklepanjem, da nekdo, ki je bil okužen z virusom sars-cov-2 in je tudi morda razvil simptome ter prebolel covid-19, ne more znova zboleti za covid-19 ali pa se na novo okužiti s koronavirusom. Zato, poudarjajo, so ideje o "imunskih potnih listih" neprimerne. Taki režimi ločevanja ljudi, ki bi razvrščali osebe in jim dajali različen obseg pravic in možnosti, odvisno ali bi s testi v njihovih telesih zaznali prisotnost protiteles koronavirusa, bi ustvarili neupravičeno segregacijo in nepreverjen občutek varnosti. "Trenutno ni dokazov, da so ljudje, ki so ozdravljeni bolezni covid-19 in imajo protitelesa, zaščiteni pred drugo, vnovično okužbo," so zapisali v znanstvenem dopisu. Pojasnjujejo, da se imunost razvije skozi več stopenj, ki praviloma trajajo od enega do dveh tednov. Telo se na okužbo najprej odzove na lasten način, tako da določene celice virus sprva upočasnijo, lahko tudi do te mere, da se simptomi obolenja sploh ne razvijejo. Temu sledi druga stopnja, prilagoditveni odziv, ko telo oblikuje protitelesa, ki se vežejo na virus – gre za proteine imunoglobuline. Telo začne hkrati proizvajati tudi T-celice, ki prepoznavajo in uničujejo celice, ki jih je virus okužil, kar nato ustvari celično imunost.

V Sloveniji povezav med Kawasakijevo boleznijo in okužbo s koronavirusom še ni bilo

V tem tednu pa so iz Velike Britanije prišla opozorila, da so zdravniki zaznali večje število obolelosti otrok s simptomi, ki se praviloma pojavijo pri Kawasakijevi bolezni. Gre predvsem za bolečine v prebavnem traktu in trebušne težave, ki so posledica vnetja, ki obsega tudi vnetje srca in ožilja. Po poročanju Guardiana so zdravniki zaznali okoli 100 primerov, med drugim v ZDA, Franciji, Italiji, Španiji in Švici, in pri nekaterih otrocih je bila potrjena tudi okužba z virusom sars-cov-2.

Vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki v Ljubljani Matjaž Jereb pravi, da zaenkrat v Ljubljani ni bilo primerov obolelosti otrok s simptomi Kawasakijeve bolezni, ki bi jih lahko povezovali z okužbo s Sars-2 koronavirusom.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta