SLOVENIJA

Primer Unior: Prva odstavitev zaradi okoljske blamaže

Rozmari Petek Rozmari Petek
27.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razumeti gre, da so v Uniorju najprej čakali na posledice nesreče, preden bi ukrepali, čeprav je med drugim v njihovi neposredni bližini osnovna šola.
Rozmari Petek

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je zaradi neukrepanja ob okoljski nesreči v zreškem Uniorju predlagal razrešitev vodje inšpektorata za okolje in prostor Franca Rančigaja, so za N1 v soboto dejali z ministrstva za okolje in prostor. Nedopustno je namreč, da se pristojni inšpektor po dogodku ni seznanil z dejstvi na terenu, so ponovili in dodali, da bo vlada že na prihodnji seji imenovala vršilca oziroma vršilko dolžnosti.

V Večeru smo minuli teden ravno pri okoljskem inšpektoratu poizvedovali, zakaj se je inšpektor za okolje šele tri tedne po izpustu kromove pare v okolico in prav na dan tiskovne konference, na kateri je vodstvo Uniorja prvič priznalo napako, oglasil pri Uniorju. Konkretno nam na to vprašanje niso odgovorili. Citirali so nam le splošne določbe zakona o inšpekcijskem nadzoru. "Ta določa, da so inšpektorji pri opravljanju inšpekcijskega nadzora samostojni v okviru pooblastil, ki so določena v materialnih in procesnih predpisih. Inšpektor se samostojno odloča, katera zakonsko dopustna dejanja bo izvedel v postopku in katere dokaze bo izvedel. Prav tako samostojno izreka ukrepe v okviru materialnih določb."

Rančigaj ne polemizira o odločitvi, a očitke zavrača

Podobno je sedaj za Večer dejal tudi Franc Rančigaj, ki pa je najprej poudaril: "Nikakor ne želim polemizirati. Moja želja je, da bi doslednejša razjasnitev okoliščin obravnavanega primera doprinesla k izboljšanju sistemskih rešitev v podobnih dogodkih oziroma nesrečah. Ministrov predlog za razrešitev predstojnika organa v sestavi pa je legitimen brez posebnega razloga." Nato je nadaljeval: "Kot predstojnik Inšpektorata RS za okolje in prostor se zavedam svoje objektivne odgovornosti glede ravnanja inšpektorjev, čeprav v njihove odločitve v konkretnih inšpekcijskih zadevah ne morem posegati. Kategorično pa zavračam očitke, da nisem inšpektorju odredil takojšnjega inšpekcijskega pregleda na terenu oziroma da inšpektorat po dogodku v podjetje ni takoj poslal inšpektorja, ki bi se seznanil z dejstvi na terenu."

Sam je bil, je še dejal za Večer, o dogodku obveščen šele iz medijev. "Takoj sem pristojnemu inšpektorju, ki ima sedež v OE Kranj, odredil izvedbo izrednega inšpekcijskega nadzora na terenu. Ravno v času mojega mandata smo interna navodila dopolnili z določbo, da mora inšpektor v podobnih primerih nemudoma pričeti postopek inšpekcijskega nadzora na terenu (prva prioriteta). Inšpektor je 17. 11. 2022 odrejeni pregled tudi opravil. 21. 11. 2022 sem s sklepom imenoval komisijo za izvedbo izrednega strokovnega nadzora nad delom inšpektorja, ki ima nalogo preveriti postopanje inšpektorja od prejema prijave dalje. Komisija mora poročilo izdelati do 30. novembra, inšpektor pa mora pojasniti, zakaj v skladu z internimi navodili ni nemudoma opravil pregleda na terenu."

Ukrepali pred ugotovitvami nadzora

Kot je še dodal Rančigaj, so na okoljskem ministrstvu 17. novembra napovedali, "da bodo sprožili postopek notranjega nadzora, da ugotovijo okoliščine očitno nepravočasnega ukrepanja okoljskega inšpektorata," je dejal prvi inšpektor. A, kot je videti po doslej javnih podatkih, ministrstvo na notranji nadzor ni čakalo. Podobno kot je zdravstveni minister to storil ob zamenjavi dveh bolnikov v Splošni bolnišnici Celje. Namiguje pa se, da naj bi odgovornost kmalu terjali tudi nadzorniki Uniorja (vodi jih Franc Dover). Ti so bili o nesreči obveščeni le dan pred tiskovno konferenco. Kot je znano, so že odredili izvedbo neodvisnega revizijskega pregleda dogodka. Ta bo pokazal med drugim doslej zamolčani podatek, da je novinarka lokalnega medija že teden dni pred tiskovno konferenco poskušala od podjetja pridobiti podatek o tem, kaj se je v podjetju zgodilo, saj je slišala o pojavu madežev na avtomobilih, a ji niso odgovorili, češ, da še nimajo rezultatov analiz.

Uprava Uniorja, ki jo zelo uspešno že več let vodita predsednik Darko Hrastnik in član Branko Bračko, je v petek objavila, da zato, ker niso pomislili, da bi "pri izrednem dogodku lahko šlo tudi za ogrožanje zdravja ali življenja ljudi, niso obvestili centra za obveščanje. Če bi Unior znake vpliva kroma na zdravje pri ljudeh zaznal na katerikoli način, bi center za obveščanje v tistem hipu poklical," so dodali kot izgovor, zakaj niso o okoljski nesreči obvestili centra za obveščanje. Razumeti torej gre, da so najprej čakali na posledice, preden bi ukrepali, čeprav je med drugim v njihovi neposredni bližini osnovna šola.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?