Primarno zdravstvo: Alarmantno, a sistem še stoji

Kristina Božič
11.02.2019 14:27

Na ministrstvu za zdravje vedo, da bi potrebovali vsaj 200 dodatnih specializiranih zdravnikov družinske medicine za izpolnitev dogovora, ki je bil podpisan pod prejšnjo vlado

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po srečanju z večino direktorjev zdravstvenih domov po Sloveniji je minister za zdravje Samo Fakin na novinarski konferenci vztrajal, da je potrebno govoriti predvsem o tem, da so družinski zdravniki zelo različno obremenjeni. Pomanjkanje zdravnikov bi rešil s prenovo plačnega sistema, ki bi bolje odražal "dejansko obremenjenost zdravnikov", tudi tako da bi različne skupine pacientov, ki jih ima posamezni družinski zdravnik, različno "obtežil". Dvakrat je tudi ponovil, da se 78 zdravnikov z več kot 2200 opredeljenimi pacienti ne pritožuje.

Od leve proti desni: vodja Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na NIJZ Radivoje Pribaković Brinovec, generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj, minister za zdravje Samo Fakin in direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar.
Robert Balen

Prepoznati prehlad, predpisati lekadol

Na ZZZS tudi pojasnjujejo, da lahko pride do odklanjanja novih pacientov zgolj ob dveh izpolnjenih pogojih – če pride do 10-odstotnega preseganja nacionalnega povprečja opredeljenih pacientov pri družinskemu zdravniku ter če so bile v okviru zdravstvenega doma izvedene vse aktivnosti za dopolnitev kadrovskih zmogljivosti – te pa obsegajo po interpretaciji ZZZS tudi morebitno angažiranje že upokojenih družinskih zdravnikov. "Glavarinski količnik je bil v lanskem letu v povprečju na enega družinskega zdravnika tudi 2383," je pojasnil Marjan Sušelj, da prihaja ponekod do preobremenjenih zdravnikov, ponekod pa naj bi bilo pacientov tako malo, da "zdravnik težko zasluži plačo".

Minister za zdravje Samo Fakin: "Imamo 78 zdravnikov z več kot 2200 opredeljenimi pacienti. Ti nimajo pripomb."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta