Pred zagonom portala N1 Slovenija: V Srbiji tarča napadov Vučićeve oblasti, kaj pričakovati pri nas?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
11.06.2021 00:02
N1, ki je tudi s televizijskim programom že prisoten v Srbiji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, je tik pred vstopom na slovenski medijski trg. Portal vodi Katja Šeruga, vsebine pa ustvarjajo nekateri že uveljavljeni novinarji. Kaj prihod N1 pomeni za ostale slovenske medije, pojasnjuje medijski strokovnjak Marko Milosavljević, profesorica javnega mnenja in medijskih študij na beograjski fakulteti političnih ved Snježana Milivojević pa opisuje, kako se je Vučićeva oblast spravila na medij, ki sodeluje s CNN.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšen vpliv bo imel prihod portala N1 na slovenski medijski prostor?
Robert Balen

Slovenski medijski trg bo kmalu bogatejši za nov informativni portal. Potem ko so iz družbe United Media konec januarja napovedali, da se pripravljajo na zagon novega informativnega portala, bo N1 po naših informacijah zaživel v naslednjih nekaj dneh. "Ustvarjali bomo informativni portal, ki bo bralcem in gledalcem poglobljene, športne in druge vsebine ponujal čim pogosteje tudi v realnem času. Ocenjujem, da bo prihod tako kredibilne blagovne znamke, ki je že uspešna v regiji in ki predstavlja neodvisno, profesionalno in objektivno novinarstvo, imel pozitiven vpliv na celoten slovenski medijski prostor in samo skupnost," napoveduje direktorica in odgovorna urednica N1 Slovenija Katja Šeruga, ki je ob sebi zbrala tudi nekatere izkušene in že uveljavljene novinarje, med drugim Meto Roglič (prej Dnevnik), Suzano Lovec (Pop TV), Miho Orešnika (Kanal A), Staša Zgonika (Mladina) …

Kot je znano, se je zgodba medija N1 začela leta 2014 v Srbiji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Družba ima sedež v Luksemburgu, produkcijske centre za televizijske programe in uredništva spletnih portalov pa v vseh državah, kjer deluje. V redakcijah v Beogradu, Zagrebu, Sarajevu in Luksemburgu je pred zagonom slovenskega uredništva zaposlovala okoli 360 ljudi. N1 je od svoje ustanovitve tudi ekskluzivni partner medijske hiše CNN, partnerska pogodba pa omogoča prenos vsebin, torej prispevkov, člankov, intervjujev, oddaj, dokumentarnih filmov …

"Pri vstopu N1 na slovenski medijski trg gre za naravno ekspanzijo, saj je njegov lastnik s svojimi kabelskimi in medijskimi storitvami že prisoten v Srbiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji in Črni gori. N1 se je v tem prostoru že uveljavil kot močna medijska in novinarska blagovna znamka in je v drugih državah tudi zelo cenjena, med drugim je prejela veliko domačih in mednarodnih novinarskih nagrad. Nima slovesa, da bi bila bodisi tabloidna bodisi podaljšek neke neposredne politike ali zgolj lastniških interesov," prihod N1 na slovenski medijski trg komentira profesor z ljubljanske fakultete za družbene vede Marko Milosavljević.

Kakšne vsebine pričakovati?

N1 v Sloveniji (še) ne bo ponujal televizijskega programa kot drugod v regiji. Na voljo bo informativni portal z brezplačnimi vsebinami, uredništvo pa bo pripravljalo tudi številne videovsebine in zaenkrat dve oddaji dnevno. V skupnem ljubljanskem uredništvu bo deloval prav tako kadrovsko okrepljeni Sportklub, ki si je zagotovil številne pravice za športna tekmovanja. V skupino United Group, ki jo je ustanovil Dragan Šolak, sicer poleg N1 in Sportkluba spada še operater Telemach, v regiji, tudi v Grčiji in Bolgariji, pa velja za vodilnega ponudnika telekomunikacijskih in medijskih storitev. Prihodki družbe so se lani povečali za 56,5 odstotka na 1,16 milijarde evrov, konec letošnjega prvega četrtletja pa je imela skupina približno 11 milijonov uporabnikov.

Za medijsko hišo Pro Plus se je nedolgo nazaj zanimala skupina United Group, a posla ni zaključila. Uspešna zasebna medijska hiša je na koncu pristala v rokah češkega sklada PPF. Skupina United Group, sicer tudi lastnica Telemacha, je bila nazadnje v igri za podjetje TS media (portal Siol), a Telekom Slovenije se na koncu za prodajo hčerinske družbe ni odločil. 
Miro Majcen/Pro Plus

In kakšen vpliv bo imel prihod portala N1 na slovenski medijski prostor? "Glede na trenutne informacije o N1 Slovenija lahko ocenim, da gre za zelo resen medijski projekt, ki pa hkrati vendarle ne bo ogrozil primata Pro Plusa, ki ima s svojimi okoli 55 milijoni evrov oglaševalskih prihodkov najmočnejši medijski položaj pri nas, prav tako ne bo bistveno posegel na področje drugih korporacij, kot je Odlazkova medijska mreža s številnimi revijami, radijskimi postajami, lokalnimi časopisi … N1 je namreč tudi po profilu drugačen, bolj kakovosten medij, kot načeloma bolj komercialni mediji Odlazkovih družb," odgovarja Milosavljević. Po njegovem mnenju bo tako kot pri kadrih verjetno prišlo do delne prerazporeditve oglaševalskih sredstev, predvsem na področju digitalnih, spletnih medijev.

Marko Milosavljević
Robert Balen
Srbski predsednik Aleksandar Vučič vidi v mediju N1 državnega sovražnika. "Predsednik in premierka pogosto kritizirata, zasmehujeta in odkrito diskvalificirata tako N1 kot njihove novinarje. No, s tem tudi skupaj dajeta vedeti, kako so mediji pomembni in kako je oblast občutljiva na kritiko," pravi profesorica Snježana Milivojević.
Epa

Da je N1 zelo pomemben medij na področju javnega interesa, se je v zadnjih letih izkazalo zlasti v Srbiji. Kot pravijo naši tamkajšnji sogovorniki, je N1 v Srbiji edini neodvisni televizijski program, v katerem se lahko sliši kritika oblasti, se poroča o protestih ali stavkah delavcev, četudi je na voljo zgolj v kabelskem sistemu. "Antenska" televizija je namreč v Srbiji še vedno glavni vir informacij za preko 80 odstotkov državljanov.

Snježana Milivojević
Medija Centar Beograd
Celoten pogovor s profesorico Snježano Milivojević si lahko preberete TUKAJ
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.