Vlada pripravila "posebno uredbo" o STA, v odvetniški pisarni Čeferin s številnimi pripombami. DNS vladi: Umaknite neustavno uredbo

Ker je vlada ocenila, da je treba podrobneje razčleniti posamezne določbe zakona o Slovenski tiskovni agenciji, predlaga izdajo uredbe, s katero se "podrobneje ureja in razčlenjuje zakonske določbe, ki se nanašajo na javno službo, ki jo opravlja Slovenska tiskovna agencija, in njeno financiranje ob upoštevanju sklepa Evropske komisije". Pravno mnenje o uredbi je pripravila odvetniška pisarna Čeferin. Odzval se je tudi direktor STA Bojan Veselinovič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Društvo novinarjev Slovenije je v enomesečni donacijski kampanji zbralo 270 tisoč evrov za ohranitev javne službe. 
Robert Balen

Slovenska tiskovna agencija (STA) že 159 dni opravlja javno službo brez plačila zanjo s strani vlade Janeza Janše. S tem vlada krši zakon o STA, po katerem je dolžna skleniti pogodbo, krši tudi določbe sedmega zakonskega protikoronskega paketa, po katerih bi morala plačilo javne službe izvesti na podlagi poslovnega načrta STA za leto 2021. Agencija je storila vse, da bi dosegla plačilo javne službe, vendar urad vlade za komuniciranje (Ukom) vztrajno zavrača vse zahtevke. Zgolj dan pred tem, ko se je formalno zaključila donacijska kampanja Društva novinarjev Slovenije Za obSTAnek, v okviru katere so za pomoč STA v mesecu dni zbrali 270.000 evrov, pa je reševanje problematike naznanil obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin.

V pogovoru za Pop TV je Tonin konec maja zagotovil, da se zadeve v zvezi z agencijo rešujejo. "Ravno danes smo se pogovarjali, da se pripravlja posebna uredba, v kateri bomo te razmere, nastale med STA in državo, tudi uredili," je takrat dejal, konkretne vsebine uredbe pa ni predstavil. Z argumentom, da je komunikacija o uredbi tekla zgolj na ravni Janša-Tonin-Zdravko Počivalšek, nam več niso znali pojasniti naši sogovorniki iz SDS, NSi in SMC, na naše klice se takrat ni odzival niti direktor Ukom Uroš Urbanija.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je zagotovil, da se zadeve v zvezi s Slovensko tiskovno agencijo rešujejo. 
Andrej Petelinšek

Vsebino dokumenta smo na Večeru zdaj uspeli pridobiti. In kaj prinaša uredba o opravljanju javne službe STA, ki ima osem členov? 

- Uredba se nanaša na četrti (opredelitev javne službe), šesti (načelo finančne preglednosti pri opravljanju javne službe) in 20. člen (financiranje STA) Zakona o STA. 

- "S to uredbo se podrobneje urejata opravljanje javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) in njeno financiranje."

- STA na spletni strani pregledno objavlja: povzetke novic v slovenskem jeziku, tako da so ti jasno ločeni od celotnih novic, ki jih agencija prodaja medijskim in drugim naročnikom, in brezplačno dostopni vsem pod enakimi pogoji; prevode povzetkov novic v angleškem jeziku, tako da so ti jasno ločeni od celotnih novic v angleškem jeziku in brezplačno dostopni vsem pod enakimi pogoji; besedila radijskih novic, prirejana za radijski medij, tako da so ta brezplačno v celoti dostopna vsem pod enakimi pogoji; avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih, tako da so te brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji; vsebine iz četrtega odstavka 4. člena ZSTAgen (vsebine o delovanju manjšin), tako da so objavljene v posebni rubriki na spletni strani STA kot celotne vsebine in brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji.  

- STA lahko izvaja le takšne tržne storitve, ki niso v konfliktu interesov s splošno sprejetimi strokovnimi standardi za uresničevanje načel resničnosti, točnosti, objektivnosti, neodvisnosti, nepristranskosti in javne odgovornosti pri opravljanju storitev javne službe STA.  

- Med prihodke javne službe se vključijo tudi dotacije ali druga namenska sredstva, ki jih STA pridobi neposredno ali posredno za financiranje razvoja svojega poslovanja iz državnih, lokalnih ali drugih javnih virov. Med prihodke javne službe se prejeta sredstva vključijo v tistem obračunskem obdobju, ko nastanejo stroški oziroma odhodki, za pokritje katerih so bila pridobljena.  

- Mesečno spremljanje opravljanja obsega storitev javne službe in obsega storitev tržne dejavnosti se podrobneje uredi v letni pogodbi o opravljanju javne službe (v nadaljnjem besedilu: letna pogodba). 

- STA trimesečno poroča UKOM-u o izvajanju poslovnega načrta STA. 

- V letni pogodbi določena letna višina nadomestila za javno službo se izplačuje mesečno, glede na opravljen obseg storitev javne službe v preteklem mesecu. Listini, ki je podlaga za mesečno izplačilo, mora biti priloženo poročilo o opravljenem obsegu storitve javne službe v posameznem mesecu, skladno s podatki o posameznih vsebinah javne službe iz 4. člena ZSTAgen.  

- Če letna pogodba za leto 2021 ni sklenjena, se storitve javne službe plačujejo v skladu s 66. členom zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), zakona o STA in to uredbo.  

Robert Balen

V strokovnih krogih se glede predlaganih členov uredbe prav tako že porajajo številna vprašanja in pomisleki. Najprej, povzetki novic STA so že zdaj jasno ločeni in dostopni vsem, pri čemer dostopnost ne pomeni pravice objave v drugih medijih (avtorskopravna zaščita). Dalje, glede določila, da STA lahko izvaja le takšne tržne storitve, ki niso v konfliktu interesov s splošno sprejetimi strokovnimi standardi, se je treba vprašati, kdo bo sodil o tem in na podlagi česa, prav tako ni znano, kje so zapisani ti strokovni standardi. Pri določilu glede mesečnega spremljanja opravljanja obsega storitev javne službe in obsega storitev tržne dejavnosti, kar naj bi se podrobneje uredilo v letni pogodbi o opravljanju javne službe, se poraja vprašanje, zakaj je treba posebej urejati to področje, če ima STA svoj nadzorni svet, kar se pozablja tudi v nekaterih drugih delih uredbe.

Po besedah nekaterih sogovornikov bi šlo lahko pri določilu, da se med prihodke javne službe vključijo tudi dotacije ali druga namenska sredstva, za kršenje zakona o STA, saj po njem med javne prihodke sodi zgolj nadomestilo za opravljanje javne službe. Pri pregledu uredbe nekateri tudi ocenjujejo, da bi lahko vlada z njo STA namenila polovico manj denarja, da bi imel Ukom prevelika pooblastila, tudi na tržnem področju, glede na to, da ima STA svoj nadzorni svet, in da je nenavadno, da naj bi bilo mesečno nadomestilo odmerjeno na podlagi obsega produkcije, saj je ta odvisna od več vsakokratnih aktualnih dejavnikov. "Vse je usmerjeno na obseg produkcije. Zanima jih samo število vesti in znakov, nič pa kakovost ali razvoj. To je škodljiv pogled lastnika na razvojno naravnano medijsko podjetje. Najbolj se jim bo splačalo 'štepati' vesti in se ne prijavljati na razpise oziroma projekte, delati zgodbe ..." uredbo komentirajo poznavalci razmer na STA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta