Maribor proti zadnji ekipi lige: Naj igra tisti, ki največ prispeva

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.09.2024 06:00

Nogometaši Maribora bodo jutri ob 20.15 gostovali v Domžalah, Ante Šimundža pa se bo soočil s trenerjem, ki je bil še do nedavnega njegov sodelavec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi dvoboj Maribora in Domžal v tej sezoni se je v Ljudskem vrtu končal z zmago gostiteljev s 4:1.
Andrej Petelinšek

Prva naloga v pokalu je opravljena, zdaj pa se bodo znova preštevale točke. Nogometaše Maribora prva tekma v drugi četrtini sezone v prvi ligi čaka jutri v Domžalah (ob 20.15). V zadnjem tednu so tako na prvenstvenem gostovanju v Lendavi kot pri četrtoligašu na pokalni tekmi upravičili vlogo favorita. Povsem brez prask je vijoličasti v Marjeti sicer niso odnesli. Andre Sousa ima težave s kolenom, že od ponedeljka je zaradi bolečin v ramenu izven pogona Marko Božić. Se pa v kader vrača Josip Iličić. "Imel je težave s hrbtom. Dobil je udarec v Celju, bilo je zelo boleče do nedelje, od ponedeljka dalje pa je bil s kondicijskim trenerjem, opravil je dodaten program, v četrtek pa je že bil na treningu," je o vrnitvi slovenskega reprezentanta dejal trener Ante Šimundža.

Dlje bo trajalo, da bo lahko minute dodelil tudi Martinu Milcu, Hilalu Soudaniju in Benjaminu Tettehu. "Milec je boljši. Njegova poškodba je bila, ne bom rekel najmanjša, ampak najhitreje rešljiva. Soudani in Tetteh se priključujeta. Milec je že v polnem pogonu z dodatnimi obremenitvami od kondicijskega trenerja, Soudani in Tetteh pa še nista tako daleč, da bi lahko sodelovala na vseh treningih," pojasnjuje vodja strokovnega štaba vijoličastih.

Trener Domžal v prednosti

Še v začetku te sezone je sodeloval s strokovnjakom, ki bo v nedeljo na drugi strani. Dejan Dončić se je v Domžale preselil iz Ljudskega vrta, kjer je mladinsko ekipo odpeljal do naslova državnega prvaka in z njo igral v mladinski ligi prvakov. "Pozna naš način dela, bil je v našem mladinskem pogonu, sodelovali smo, dobil je tudi informacije. Tukaj zagotovo ima določeno prednost pri pripravi," priznava Šimundža. O sodelovanju z 51-letnim Ljubljančanom pa je povedal: "Komunikacija je bila zelo dobra, v njegov način dela pa nisem imel uvida. Iz preprostega razloga. Ker sem imel veliko svojih obveznosti. Smernice so se nastavljale, da bi tako v mladinski šoli kot prvi ekipi razmišljali enako. Kot nasprotnika sem ga doživel kot trenerja Nafte, v članskem nogometu je bil tudi kot trener Triglava. Vidim, da je delaven, nabral si je kilometrino." 

Dejan Dončić je pred selitvijo v Domžale vodil mladinsko ekipo Maribora.
Igor Napast

Se je pa Dončić znašel v podobnih težavah kot njegov predhodnik Erik Merdanović. Nedeljski nasprotnik vijoličastih je v vse prej kot blesteči formi. Dvakratni državni prvaki so prvo četrtino državnega prvenstva zaključili brez zmage, z dvema točkama so povsem na dnu lestvice. Edino uradno zmago v tej sezoni so Domžale dosegle konec avgusta, ko so v Trbovljah v prvem krogu pokala Slovenije premagale tretjeligaški Rudar, a se je že na naslednji stopnički, ko so trčile ob Olimpijo, njihova pot v tem tekmovanju končala. "Domžale so stalnica v prvi ligi. S te plati moramo gledati na njih. Prišli so v neko obdobje, s katerim verjetno niso zadovoljni, a na naši strani to ne igra vloge pri pripravi na njihovo ekipo, novega trenerja. Analiza, ki je pokazala tako pluse kot minuse, ostaja enaka, o njih razmišljamo z velikim spoštovanjem. Zavedamo se, da imajo težave, a to je njihov problem," zaradi nasprotnikovega slabega niza ne pričakuje lažjega dela ​Šimundža.

Naj se ne obrne ravno tokrat

"Vsak, ki spremlja nogomet, ve, da se lahko stvari hitro obrnejo. Mi računamo na to, da se Domžalam ne bo obrnilo ravno na tej tekmi. Na igrišče moramo iti stoodstotno, na koncu je vse odvisno od nas," pa meni osrednji branilec Lan Vidmar. Podcenjevanju se je dobro izogniti. Tudi če je na drugi strani trenutno najslabša ekipa v ligi. "Vsak mora to pri sebi razčistiti. Kakšni gledalci verjetno res mislijo, da bomo šli na lahek način skozi, a jaz na to ne gledam. Vsaka ekipa je proti Mariboru izredno motivirana. Pričakujem dobro in težko tekmo. Pa tudi zmago," je odločen Bistričan.

Lan Vidmar že prenaša znanje na mlajše soigralce. 
Sašo Bizjak

Začetek sezone je izpustil zaradi poškodbe, vmes se je ekipa spremenila. "Prestopni rok je bil pester. Z novimi igralci na vsaki tekmi izgledamo boljše. Na začetku smo imeli malo težav z uigranostjo, zdaj pa smo na vsakem treningu in tekmi boljši. Imel sem nekaj težav z ramenom, a skušam to čim bolje odpraviti, pomagati ekipi," pravi 23-letnik. Ni med izkušenejšimi v ekipi, je pa denimo na pokalni tekmi v Marjeti že usmerjal 16-letnega Žana Meška, mu pomagal z nasveti. "Tudi jaz sem imel na začetku mentorje. Nekaj tekem sem dal skozi, nekaj izkušenj sem pridobil, ogromno jih še lahko, skušam pa mlajšim čim bolj pomagati, jim dati znanje naprej," pravi Vidmar.

Tudi z novimi partnerji gre

Po zimski selitvi v Maribor je večino tekem začel s Svenom Šoštaričem Karićem, njegov partner iz zadnje vrste je v zadnjem prestopnem roku nov izziv našel v Rusiji, Vidmar pa se prilagaja na nove soigralce. In se z njimi bori za mesto v prvi enajsterici. "Zdrava konkurenca je dobra. S Svenom sva bila dober par na igrišču in zunaj njega. Zdaj se je ekipa malo premešala, sta pa M'Bondo in Krajnc izjemno dobra igralca in fanta. Razumemo se, enkrat igra eden, drugič drugi. Sem zagovornik tega, naj igra tisti, ki največ prispeva k ekipi," je jasen Lan Vidmar.

Pari 10. kroga I. SNL - danes ob 15. uri: Nafta - Mura, Primorje - Olimpija, ob 17.30: Bravo - Celje; jutri ob 17.30: Koper - Radomlje, ob 20.15: Domžale - Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta