Poštarji brez stavke izborili boljše pogoje za delo

Kristina Božič
18.02.2019 18:25

S podpisom sporazuma med vodstvom Pošte Slovenije in obema sindikatoma je bila preklicana za jutri napovedana stavka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikalisti so izborili tudi višji odstotek "rezerv", s katerimi je določeno število delavk in delavcev, ki nadomeščajo zaposlene, ko ti zbolijo.
Marko Vanovšek

V Sindikatu poštnih delavcev pri Konfederaciji sindikatov 90 in Sindikatu delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ocenjujejo, da so prišli vsaj tri četrtine po poti do zastavljenih ciljev. Edino področje, kjer niso zadovoljni z doseženim, je evidentiranje delovnega časa, ki ostaja po njihovi presoji nepopolno urejeno. Generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak je danes po podpisu sporazuma dejal, da upa, da jim bo z izboljšanimi pogoji za delo uspelo doseči, da bodo poklici in delovna mesta v Pošti bolj privlačni za delavke in delavce. Ukrepi za izboljšanje pogojev za delo in povečanje števila zaposlenih se bodo zvrstili v naslednjih dveh letih, Karmen Lebe Grajf, vodja pogajalske skupine pri Pošti Slovenije, je ocenila, da bodo iskali vsaj 190 novih sodelavk in sodelavcev.

Sporazum, ki bo držal

Zahteve sindikalne strani so enake že leta. "Prva opozorila smo delodajalcu posredovali leta 2015, situacija se je zaostrila leta 2017, lani nam celo leto ni uspelo doseči sporazuma, zato želimo s sedanjim sporazumom zagotoviti, da se ne bomo vrnili v podobno situacijo čez pol leta," je pojasnil previdnost in natančnost sindikalne strani Saša Gržinič iz Sindikata poštnih delavcev pri KS 90. Dijana Kos pa je povedala, da so med vikendom v obeh stavkovnih odborih usklajevali čistopis sporazuma, doseženega prejšnji četrtek.

​Konkretne izboljšave, višja nadomestila

​"Pošta se je zavezala, da bo naredila revizijo ocen tveganj in delovnih pogojev ter pripravila ukrepe za izboljšanje razmer," je še pojasnila sindikalistka. V procese bodo vključeni tudi sindikati in njihovi strokovni sodelavci. Uvedli bodo dodatne odmore in prilagodili delovne pogoje posebnim kategorijam zaposlenih - ženskam, invalidom in starejšim zaposlenim -, nadure se bodo izplačevale sproti, jasno se bo razmejilo med nadurnim delom in neenakomerno porazdeljenim delovnim časom, s čimer se bosta povečali predvidljivost delovnika za poštne delavke in delavce ter kakovost njihovih življenj. Povišana nadomestila za dodatne obremenitve pa naj bi delodajalca odvrnila od organizacije dela, ki le dodatno obremenjuje že zaposlene, in ga vzpodbudila k zaposlitvi novih delavk in delavcev. Sindikata sta izborila tudi povrnitev pravic, ki so bile zmanjšane v času po krizi leta 2012: dvig regresa in plač ter višine povrnjenih potnih stroškov. Spremenile se bo tudi sedanje pogodbe s poštarji, s katerimi je Pošta kot delodajalec za pavšalno nadomestilo na delavke in delavce prenesla skrb in hrambo delovnih sredstev - dvokolesnih vozil. Več bo tudi denarja, namenjenega za nagrade delavcev, ki delajo pri okencih in v poštnih logističnih centrih in so dodatno obremenjeni zaradi nadomeščanj, so pojasnili na sindikalni strani. Nekateri ukrepi se bodo poznali takoj, drugi so bolj dolgoročni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta