OZS vlado ponovno poziva k odprtju storitvenih dejavnosti: "Upamo si trditi, da bo z odprtjem manj prenosov okužb"

STA, A.L.
19.01.2021 12:32
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je vlado ponovno pozvala k odprtju vseh storitvenih dejavnosti, saj so nekatere zaprte že več mesecev, stiske obrtnikov in podjetnikov pa so po njihovih navedbah iz dneva v dan večje. Prepričani so, da bi z odprtjem zamejili delo na črno in zmanjšali tveganje za prenos okužb.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Kot so sporočili iz OZS, jim frizerji in kemični čistilci, ki v tem času lahko delajo, sporočajo, da svoje delo opravljajo varno in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov. Strogih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se po njihovih navedbah držijo tudi stranke.

"Na stotine obrtnikov in podjetnikov, ki jim ni dovoljeno delati, pa se vsak dan obrača na OZS s prošnjo, da bi lahko spet delali. To si želijo celo bolj kot ukrepe pomoči v protikoronskih paketih," so zapisali.

Zbornica je tako na vlado ponovno naslovila zahtevo za odprtje vseh trgovin ne glede na vrsto blaga, vseh kozmetičnih dejavnosti in ne zgolj pedikure, usnjarske in tekstilne dejavnosti, avtošol, fotografske dejavnosti in fotokopirnic, dejavnost cvetličarjev in vrtnarjev, avtopralnic, avtosalonov, avtoservisne dejavnosti, zlatarn, urarn ter ostalih servisnih dejavnosti.

Gradbena ter vzdrževalna in montažna dela naj se po njihovih besedah dovolijo tudi na zunanjosti objektov ter v naseljenih stanovanjih in hišah, ki so v času del prazna. Gostinci pa si želijo, da bi jim dovolili vsaj strežbo malic za podjetja podobno kot v menzah v podjetjih in strežbo na terasah oziroma vrtovih gostinskih lokalov.

Obrtne dejavnosti nikoli niso bile vir okužb

"Glede na to, da se epidemiološka slika umirja, pričakujemo, da bo vlada prisluhnila našim argumentom in odprla dejavnosti. Upamo si trditi, da bo z odprtjem manj prenosov okužb, saj bomo zamejili delo na črno, ki sedaj poteka brez vsakršnega nadzora in pogosto brez upoštevanja zaščitnih ukrepov," je prepričan predsednik OZS Branko Meh.

Po drugi strani bo po njegovih besedah tako tudi manj zasebnih druženj, saj bodo ljudje ponovno na delovnih mestih. Državljane je ob tem pozval, naj se cepijo in s tem pripomorejo k čimprejšnji normalizaciji razmer.

Kot so še ponovili na OZS, obrtne dejavnosti nikoli niso bile vir okužb. Tveganje za prenos okužb je celo manjše v majhnih podjetjih in storitvenih obratih, saj imajo manj strank ali pa se storitev opravi celo brez stika s strankami, poudarjajo.

"Poleg tega pa se vse obrtne in storitvene dejavnosti izvajajo ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov in vseh priporočil NIJZ. Podjetja in obrtniki se obnašajo odgovorno, s svojim doslednim upoštevanjem priporočil pa so že večkrat dokazali, da so sposobni dejavnosti izvajati povsem varno," so dodali.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta