Od danes morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. Preverili smo, kakšna je letos gneča pri vulkanizerjih

Gregor Grosman Gregor Grosman
15.11.2020 03:00

Med storitvene dejavnosti, ki se kljub omejitvam, ki jih je vlada sprejela z namenom preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom, smejo izvajati, sodijo tudi vulkanizerji. Prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja je dovoljeno, v kolikor pri njem hranite pnevmatike. Sicer velja, da morate storitev, če je na voljo, poiskati v svoji občini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Od 15. novembra je za vsa motorna vozila v skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa in s pravilnikom o delih in opremi vozil predpisana obvezna uporaba zimske opreme, ki traja vse do 15. marca. Med zimsko opremo se šteje tudi uporaba zimskih pnevmatik, ki sicer pod določenimi pogoji niso obvezne, a jih je kljub temu priporočljivo imeti nameščene na vozilu v času zimskih razmer na cesti, saj zaradi svojih lastnosti omogočajo  bolj varno in zanesljivo vožnjo. Obvezna uporaba zimske opreme je sicer obvezna tudi izven tega časa, če so na cesti zimske razmere, za zimske razmere pa velja, da se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica).

Amzs/Wolfgang Grube

Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo, je dovoljeno, če na njim nimate nameščenih zimskih pnevmatik na vseh kolesih, uporabiti poletne pnevmatike, s seboj pa morate imeti ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

Glavni kanali dezeni pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 milimetre, v kolikor imajo vaše zimske pnevmatike glavne kanale profila globoke manj kot 3 milimetre, pa šteje, kot da imate nameščene poletne pnevmatike. Zimske pnevmatike sicer prepoznate tako, da imajo na boku proizvajalčevo oznako “M+S”, ”M.S” ali ”M&S”.

Tadej Regent

Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) je sicer že pred nekaj dnevi voznike pozvala k pravočasni pripravi vozila na zimo. Inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan je ob tem izpostavil, da pnevmatike sicer so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, priprava vozila na zimo pa nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik. "Ob prihodu nižjih temperatur je treba letno tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla zamenjati z zimsko, preveriti delovanje akumulatorja, poškodbe in obrabo metlic brisalcev. Dobra vidljivost je namreč eden ključnih pogojev za varno vožnjo, vemo pa, da je vidljivost v deževnih in meglenih razmerah ter ob sneženju slabša kot sicer. K temu doda svoje še krajši dan," je pojasnil.

Med storitvene dejavnosti, ki se kljub omejitvam, ki jih je vlada sprejela z namenom preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom, smejo izvajati, sodijo tudi vulkanizerji. Ob tem je treba pojasniti, da je prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja dovoljeno. V vulkanizerstvu Cizerl hranijo več tisoč pnevmatik njihovih strank. Ker so te tudi iz drugih občin, jim pošljejo potrdilo, da imajo pri njih shranjene pnevmatike. "To je upravičen razlog, da lahko pridejo," je povedala Martina Bizjak Cizerl, direktorica Vulkanizerstva Cizerl. 

Tadej Regent
Tadej Regent

Bizjak Cizerlova sicer navaja, da je letos pri njih večja gneča že kar nekaj časa, "ker je že bilo oktobra mrzlo vreme in sneg, pa so nekateri pohiteli z menjavo. Nato so se bali, da bi zaprli delavnice, tako da je gneča že od sredine oktobra." Da se še zmeraj najde prost termin, če je stranka prilagodljiva, dodaja sogovornica, stranke pa naročajo na termine, saj želijo preprečiti, da bi se pri njih zadrževalo naenkrat večje število ljudi. Pri sistemu dela vulkanizerstva se sicer ni nič spremenilo, je še povedala, še naprej je gužva v mesecu okoli zakonsko predpisanega termina za menjavo pnevmatik, k sreči pa med zaposlenimi niti spomladi, niti v jesenskem času, niso imeli nobene okužbe z novim koronavirusom. "Striktno se držimo priporočil. Delavci imajo čim manj stika s strankami. Te vozilo same postavijo na dvigalo in se nato umaknejo, mi delamo večinoma zunaj, če pa že moramo v vozilo, se razkužujemo in uporabljamo maske," zaključi sogovornica.

Tadej Regent

Da čim bolj zmanjšajo tveganje širjenja epidemije, so prilagodili delovne čase in razporedili zaposlene v delovne skupine tudi pri AMZS. Strankam priporočajo, naj storitve, ki jih je mogoče opraviti na daljavo (na primer sklenitev zavarovanja), uredijo prek spleta, po internetu (ali prek telefona) pa se je mogoče tudi naročiti na menjavo pnevmatik. "Oktobra je bilo v primerjavi z minulimi leti več povpraševanja po storitvah menjave pnevmatik. Ocenjujemo, da so k temu prispevale nižje temperature, vključno s snežnimi padavinami v prvi polovici meseca, in negotova zdravstvena situacija, saj so vozniki v skladu z napovedmi pričakovali zaostrovanje ukrepov in morebitno zapiranje vulkanizerjev. V zadnjih dneh je bilo povpraševanje manjše, kot smo ga vajeni v dneh pred 15. novembrom. Poleg zdravstvene situacije k temu najverjetneje prispevajo dejstva, da je voženj manj, da temperature še niso pod lediščem in da tudi snežnih padavin trenutno ni napovedanih," so nam pojasnili pri Avto-moto zvezi Slovenije. 

Zasedenost terminov za menjavo pnevmatik v izbranih AMZS centrih po Sloveniji.

Svetujejo, da se na menjavo pnevmatik vozniki naročijo kakšen dan prej, preden bi želeli opraviti storitev. Ob pregledu spletne strani za rezervacijo termina v AMZS centrih, ki smo ga izvedli v petek, smo videli, da je prihodnji teden največ prostih terminov v AMZS centrih Dravograd, Črnomelj, Kočevje, Murska Sobota, Postojna in nekaterih drugih, medtem ko so v Celju bili že vsi zasedeni, zelo zaposleni pa bodo tudi mehaniki v Kopru, Ljubljani, Mariboru. 

Bolj prijetno je delat, manj stresno

Boštjan Kapun, šefa vulkanizerstva Rakun v Mariboru, kjer dnevno preobujejo kakšnih štirideset vozil, pa nam je povedal, da je delo v trenutnih razmerah manj stresno. Če so nekoč stranke čakale tudi do štiri ure v vrsti pred vulkanizerstvom, da so prišle na vrsto, takšne gneče trenutno ni. Predvsem zaradi naročanja, pa tudi sicer, kot opaža Kapun, se manj vozimo. "Ljudje delajo od doma ali ne delajo in so doma, pa ne rabijo toliko avtomobilov. Povezano s tem tudi ne kupujejo toliko gum," je povedal sogovornik, ki je v pogovoru s prodajalci pnevmatik izvedel, da je prodaja le-teh v primerjavi z lansko sezono precej upadla.

Tadej Regent

Po treh tednih gneče pričakuje, da bo še prihodnji teden veliko dela, polovico tedna ima že poln seznam naročil, potem pa bo sezone konec. Za hrambo pnevmatik se odloča več ljudi, kot imajo kapaciteto. "Naročanje smo začeli prakticirati pred dvema letoma, ko se je zelo dobro obneslo. Sedaj, ko je korona, pa je to še bolj priporočljivo. A se še zmeraj najde kdo, ki pride nenajavljen. So pa letos ljudje začeli menjavati pnevmatike prej, ker so se ustrašili ukrepov," pravi Kapun. Nekoliko gre voznikom na roko tudi ugodna vremenska napoved. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta