(OBLETNICA) Petnajst let je, odkar je umrl Janez Drnovšek

M.St.
23.02.2023 05:00

23. februarja 2008 je umrl dolgoletni slovenski premier, predsednik republike in v prejšnji državi tudi predsednik predsedstva SFRJ

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pisarna nekdanjega Predsednika Pahorja

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob 15. obletnici smrti nekdanjega predsednika republike in vlade Janeza Drnovška na pokopališču v Zagorju na njegov grob simbolično položila vrtnico. "S svojo državniško držo je močno zaznamoval slovensko politično zgodovino," so zapisali kabinetu Nataša Pirc Musar in nadaljevali: "Lahko smo hvaležni, da je prav on vodil slovensko vlado v ključnih letih po osamosvojitvi, zagotovil politično stabilnost ter uspel Slovenijo popeljati v evroatlantske integracije, predvsem v Evropsko unijo in Nato. Njegovi iskreni izrazi topline in človečnosti pa so vodilo tudi za moje delo."

Predsednica se je v dneh pred obletnico smrti v predsedniški palači srečala tudi s svojci pokojnega. Izrazili so željo, naj se državljanke in državljani spominu nanj namesto s polaganjem vencev poklonijo z darovanjem v štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška, ki je odprt pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Namenjen je srednješolcem iz socialno ogroženih družin. Spomin na Drnovška je obeležil tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor. V njegovem imenu je cvet na grob Janeza Drnovška položila Alja Brglez. Ta je bila vodja kabineta Drnovška v času, ko je bil predsednik vlade.

Gregor Golobič je bil vrsto let desna roka predsednika vlade Janeza Drnovška. Veljal je za mojstra politične igre, svoj vpliv pa navkljub odhodu iz politične scene ohranja še danes. 
Igor Napast

Spomnimo: dr. Janez Drnovšek, sicer ekonomist, je bil politik, ki je zaznamoval slovensko (po)osamosvojitveno zgodovino, še vedno je ena osrednjih osebnosti slovenskega političnega življenja. Leta 1989 je bil izvoljen za člana predsedstva SFRJ-ja, kmalu po tem pa je postal tudi predsednik predsedstva. Po osamosvojitvi je leta 1992 postal predsednik stranke LDS, istega leta pa tudi predsednik vlade, to funkcijo je s krajšo prekinitvijo opravljal več mandatov, v tem času je Slovenija naredila ključne korake proti evroatlantskih povezanam in modernizacijo države v smer liberalne, odprte družbe. Leta 2002 je bil izvoljen za predsednika republike. Po njegovem sestopu s premierskega mesta in predsedniškega položaja v stranki sta tako vlada kot LDS postopoma zapadli v krizo, ki se je končala s porazom na volitvah 2004. Kasneje je LDS razpadla. Drnovšek je predvsem v zadnjem obdobju svojega političnega življenja opustil klasične politične metode in pristope, zavzemal se je za več humanosti v politiki in odnosih. Po koncu predsedniškega mandata se je umaknil iz javnega življenja.  

V 58. letu starosti je po daljšem boju z rakom umrl leta 2008 na Zaplani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta