Neupravičena diskriminacija pacientov: poznan pa primer prenosa hiv z nezdravljenega zobozdravnika na pacienta

Kristina Božič
26.02.2019 16:53

Pogovor z Mitjo Ćosićem, vodjem programa za podporo osebam s hiv na Legebitri, po prvi pravnomočni sodbi o diskriminaciji osebe s hiv v zobozdravstveni ordinaciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolna.
Reuters

V društvu Legebitra, kjer izvajajo programe na področju hiva, opozarjajo, da morajo biti standardi zaščite v zdravstvu visoki, a to pri vseh pacientih in ne zgolj pri tistih, za katere se ve, da imajo hiv. Zdravnik ne ve, kakšne bolezni ima pacient, pri čemer obstajajo virusi, ki so mnogo bolj prenosljivi kot hiv, opozarja sogovornik. Zato je pomembno, da zdravstveni delavci pri vseh pacientih, ki jih obravnavajo, upoštevajo standardne previdnostne ukrepe - pretirana uporaba zaščit pri oskrbi zdravljenih oseb s hiv pa je nesmiselna in nepotrebna. "Nesmiselni so tudi zastareli vprašalniki, s katerimi pri nekaterih izvajalcih zobozdravstvenih storitev paciente sprašujejo, ali imajo hiv," našteva Mitja Ćosić.

Mitja Ćosić opozarja, da pacienti s hiv svojega zdravstvenega stanja zdravstvenim delavcem niso dolžni razkriti in da je uporaba zaščit, ki presegajo standardne previdnostne ukrepe, pri oskrbi zdravljenih oseb s hiv nesmiselna in nepotrebna.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta