Minister Poklukar napoveduje samotestiranje dijakov že po 11. aprilu. Kakšne številke okuženih pričakuje zaradi strožjih ukrepov?

Igor Selan
01.04.2021 18:15
Janez Poklukar v Mariboru obiskal UKC in Medicinsko fakulteto. Zagovarjal je nošenje mask na prostem in zavrnil očitke, da naj bi bila vlada s tem, ko ni naročila dodatnih cepiv, povzročila škodo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministra za zdravje Janeza Poklukarja sta sprejela direktor UKC Maribor Vojko Flis in v. d. dekana mariborske medicinske fakultete Iztok Takač.
Saso Bizjak

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob današnjem obisku mariborskih UKC in Medicinske fakultete izrazil upanje, da bodo strožji ukrepi za zajezitev epidemije zadostovali in da bo tretji val do 12. aprila omejen. "Javna uprava je v celoti pristopila k izvajanju odlokov, razumem pa, da vsi ne morejo ustaviti proizvodnje. Kar je najvažneje, ukrepi so toliko eksaktni, da predvidevamo, da bodo epidemijo omejili. Lahko pa že danes povem, da bom vesel, če bodo 12. aprila številke takšne, kot so danes, po vseh projekcijah bodo namreč večje."

Ob tem je zagovarjal tudi nošenje mask na prostem, četudi vladna svetovalna skupina tega ukrepa ni predlagala: "Mu pa, vsaj v večinskem delu, niti ni nasprotovala. Verjamem, da se vsi s tem ne strinjajo, a večina razume, da maske ključno vplivajo na prenos virusa, zmanjšajo ga za vsaj 80 odstotkov."

Druženje ob veliki noči dodatno tveganje, vendar ...

Prav tako je Poklukar zagovarjal izjemo možnega druženja ob prihajajoči veliki noči: "Srečali se bosta lahko največ dve družini, do pet odraslih oseb, kar ni velik mehurček oziroma potencial za okužbe. Razumemo, da je to neko dodatno tveganje, pa vendar številni starejši potrebujejo tudi podporo otrok in vnukov, da z njimi podoživijo to, kar je namen tega praznika."

Kot je še povedal Poklukar, se ministrstvo in drugi odgovorni trudijo, da bi lahko takoj po 11. aprilu odprli šole in vrtce. V ta namen na ministrstvu že pripravljajo izobraževalni videoposnetek, ki bo učiteljem v pomoč pri uvedbi načrtovanega samotestiranja dijakov in učencev, ki ga bodo predvidoma najprej uvedli v srednjih šolah, nato pa v zadnji triadi devetletke: "Najbolj smiselno bi bilo, da se samotestiranja izvajajo ob koncu tedna, da lahko pozitivni gredo na PCR-test, in da se nato razredi obvestijo o okuženih in umaknejo v karanteno."

Kritična precepljenost do poletja

Minister je zavrnil tudi namige, da naj bi vlada s tem, ko ni naročila dodatnih primerkov cepiv, povzročila škodo, zaostanek pri cepljenju je pripisal zamudam pri dobavi cepiv AstraZenece. Kot je še povedal, tudi priporočilo svetovalne skupine, da se s tem cepivom cepijo samo starejši od 60 let, ne bo vplivalo na strategijo cepljenja: "Pričakujem, da bo Evropska agencija za zdravila glede tega v kratkem podala nadaljnje usmeritve. Prav tako, da bo EU pravično porazdelila deset milijonov dodatnih odmerkov cepiv in bomo do začetka poletja po vsej EU enakomerno precepljeni in dosegli tudi kritično precepljenost, torej 60 odstotkov." Poklukar računa tudi, da bo v kratkem prišlo do izravnave razlik pri precepljenosti tudi po posameznih regijah v Sloveniji: "Strategija cepljenja je jasna, je pa res, da so si jo ponekod interpretirali po svoje. Osem regij je doslej precepilo približno enako število ljudi, štiri regije odstopajo, dve navzgor, dve navzdol. O tem sem danes že opravil razgovore z novim vodjo zdravstvenega inšpektorata, ki bo pogledal razloge za ta odstopanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta