Mi sprašujemo, vi odgovarjate: Večina vas hodi na pošto v domačem kraju, 6 odstotkov vsak dan. To bi se zgodilo, če bi jo zaprli ...

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.10.2019 12:38

Kam hodite na pošto, koliko je od vašega doma oddaljena najbližja poslovalnica, in če bi jo zaprli, kako daleč bi morali do naslednje ter kako bi vam to otežilo življenje, smo vas med drugim spraševali v tokratni anketi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Če so krajani Malečnika nedavno dosegli preložitev zaprtja pošte, v Brezju kljub več kot tisoč zbranim podpisom pod peticijo proti zaprtju pošte Na trati niso bili uspešni. Pošta Slovenije je poslovalnico v začetku meseca zaprla. Mariborska mestna četrt Brezje-Dogoše-Zrkovci je nedavno uredila celo avtobusni prevoz krajanov iz Zrkovcev, da bi jim tako olajšala opravljanje poštnih storitev na lokaciji v Brezju, odslej pa bodo morali tudi Zrkovčani hoditi na pošto na Pobrežje, ki je po besedah krajanov že tako preobremenjena (enakega mnenja so tudi v Malečniku) ter seveda bolj oddaljena. 

S takšnim obvestilom je krajane Brezja Pošta Slovenije obvestila o zaprtju poštne poslovalnice Na trati 3. 

AKOS zapiranja poslovalnic ne more prepovedati

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) Pošti Slovenije ne more prepovedati zapiranja poslovalnic, vendar pa da soglasje za preoblikovanje in/ali zaprtje kontaktnih točk - po preučitvi popolne vloge ter v skladu z zakonom o poštnih storitvah in na njegovi podlagi izdanim splošnim aktom o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve. Ta med drugim navaja, da je izvajalec univerzalne poštne storitve izpolnil zahtevo glede gostote omrežja, če sta izpolnjena dva pogoja. V vsaki občini na ozemlju Republike Slovenije mora biti najmanj ena kontaktna točka, ki je organizirana kot pošta ali pogodbena pošta, ter za 95 odstotkov prebivalcev Republike Slovenije zračna razdalja do najbližje pošte ali pogodbene pošte ne sme presegati 4,5 kilometra.

Marko Vanovsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta