Marina Carobbio Guscetti - Švicarka v drugi Švici

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
24.05.2019 15:37

V Sloveniji je bila predsednica švicarskega parlamenta oziroma Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije Marina Carobbio Guscetti in obiskala je tudi Maribor, kjer je UKC prejel milijonsko švicarsko donacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica švicarskega parlamenta Marina Carobbio Guscetti (v rdečem) se je v Mariboru sprehodila tudi mimo spomenika NOB. 
Boris Jaušovec

Med dvodnevnim obiskom Slovenije je predsednica švicarskega parlamenta oziroma Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije Marina Carobbio Guscetti ta teden obiskala tudi Maribor. V Univerzitetnem kliničnem centru si je ogledala linearna pospeševalnika za obsevalnike bolnikov z rakom. V mariborski bolnišnici so si ju priskrbeli s pomočjo švicarske donacije, vredne pet milijonov švicarskih frankov in pol, kar je okoli pet milijonov evrov. Na onkološkem oddelku in radiografiji je sicer lahko izvedela, da bodo popoldansko izmeno zdravnikov in tehnikov s tem polno obremenitev obsevalnikov v Mariboru mogli vzpostaviti šele letos jeseni ali najkasneje v začetku prihodnjega leta. Predsednica, ki je po poklicu zdravnica in je študirala v bolnišnici Bellinzona v kantonu Ticino, kjer so se izobraževali tudi slovenski zdravniki iz Maribora, je imela še pogovore na mariborski mestni občini, kjer je tudi nastal intervju z njo, kasneje pa se je sprehodila po mestnem središču.
Koliko je Švica pravzaprav članica Evropske unije (EU)? Bern namreč spoštuje schengensko pa dublinsko pogodbo in še marsikatero drugo, vendar pa Švica ni formalna članica EU. Čemu?
"Nismo članica, ker smo se Švicarji odločili, da ne bomo člani, ampak bomo z EU še naprej sklepali dvostranske sporazume. Zdaj imamo z EU že 120 takšnih bilateralnih sporazumov. V Švici pa imamo tudi sistem neposredne demokracije, kar pomeni, da mora vse te predloge sprejeti švicarsko ljudstvo. To je lahko včasih zamudno in se zato ne moremo odzvati na predloge Bruslja. Vsekakor pa menimo, da so naši odnosi z EU zelo dobri, in bi jih na ta način radi gojili še naprej, čeprav nismo člani EU."

Mariborska gostja iz Švice pravi, da padca tečaja franka ta hip ni na vidiku. 
Boris Jaušovec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta