Mariborska nadškofija se distancira od bivšega ekonoma. Nihče ne more biti sodnik v svoji zadevi, Krašovcu odgovarja nadškof Cvikl

23.06.2021 11:59
Deset let po "velikem poku" v Mariboru je padli ekonom napisal knjigo in oglasil se je tisti, ki je bil v nadškofijo poslan reševat tudi Krašovčevo zapuščino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nadškof Alojzij Cvikl, tisti, ki je prišel reševat finančni polom v Maribor.
Saso Bizjak

"Afera leta 2011 je bila konstrukt in umetno povzročena. Ta manipulacija je bila uvožena. Med naše nelojalne partnerje so se ugnezdili judeži. Namen afere je bil, da se prepreči reševanje podjetij Zvon Ena in Zvon Dva holding. Krizo so povzročili nelojalni poslovni partnerji iz Slovenije in Italije, predvsem vatikanske banke. Objava članka Sveti bankrot leta 2011 je mejnik med reševanjem obeh holdingov. Po objavi članka je bila javnost zastrupljena. Člani uprave Zvonov holdingov in vodstvo Nadškofije Maribor so storili vse, da bi Zvonova holdinga rešili pred stečajem in bi tako preprečili škodo. Nelojalni poslovni partnerji pa so bili tako zviti, da so izsilili stečaj. Svoje lovke so imeli tudi v vatikanskih finančnih in poslovnih ustanovah. Z zvijačami so zavedli vse, ki so si prizadevali za rešitev Zvonov holdingov, in za sabo pustili materialno in moralno razdejanje množice prevaranih delničarjev." 

Kdo je kaj

Pred mesecem dni je tako govoril Mirko Krašovec, do časa, ki ga omenja, ekonom mariborske nadškofije, ki je takrat, na vrhu globalne in slovenske finančne krize in recesije, kolapsirala, a ne samo zaradi globalnih vplivov, temveč ker je kriza prej, kot bi se verjetno pokazalo v drugih okoliščinah, zrušila tedanji finančni model mariborske Cerkve in povezanih gospodarskih družb, to je financiranje naložb s kopičenjem (neobvladljivih) kreditov.

Mirko Krašovec
Andrej Petelinšek

Krašovec je bil tedaj zamenjan, odletel je tudi celotni takratni vrh mariborske nadškofije, "veliki pok" v Mariboru je odmeval do Vatikana in Sveti sedež je bil tisti, ki je polom reševat iz Rima v Maribor poslal jezuita Alojzija Cvikla, najprej kot kriznega upravitelja, ki so ga kmalu nato povišali v novega mariborskega nadškofa.

Nadaljevanje je znano: nadškofija je svoj konec odložila/preprečila tudi z dogovorom o začasnem odlogu plačevanja kreditnih obveznosti z bankami, je pa ves ta čas tehnično pravzaprav v stečaju in na finančnem minimumu.

Nadškofija: Verjamemo v dobronamernost, toda ... 

Padli ekonom Krašovec, medtem v nekaj sodnih postopkih obsojen, a nazadnje oproščen, se je konec maja oglasil, ker je napisal knjigo, svojo resnico o tem, kaj se je zgodilo. In je povedal še tole: "Tragika je tudi v tem, da je ta prevara neutemeljeno pripisovala vso odgovornost Nadškofiji Maribor. Mediji so namreč deset let pod vplivom članka Sveti bankrot odgovornost napačno pripisovali celo izključno Nadškofiji Maribor. Prikazovali so jo kot nezanesljivo ustanovo, ki je prevarala svoje delničarje. Na ta način so hote ali nehote sodelovali pri prevari stoletja in so nadškofijo po krivici omadeževali."

Naj kaj natanko oziroma na kaj vse se odziva, je treba brati med vrsticami, vsekakor pa se je na izjave Mirka Krašovca zdaj, konec junija, odzval nadškof in metropolit Cvikl. 

Mariborski nadškof pravi, da se Krašovec oglaša na deseto obletnico teksta v italijanskem časopisu L' Espresso o "svetem bankrotu" v Mariboru. "Verjamemo v dobronamernost gospoda Mirka Krašovca in podpiramo njegovo aktivnost, v kolikor prispeva k objektivnemu razumevanju razmer in vlogi Nadškofije Maribor v sicer zapleteni in težki situaciji, v kateri se je takrat znašla mariborska nadškofija," pravi Cvikl v izjavi za javnost. A da je po drugi strani treba upoštevati "staro pravilo, da nihče ne more biti (dokončni) sodnik v svoji zadevi", zato se mora nadškofija "od nekaterih njegovih stališč distancirati". "Posebej se distanciramo od stališč, ki so še v procesu raziskovanj in jih ne moremo jemati kot dokončne."

"Posebej smo za podporo pri reševanju hvaležni Škofiji Gradec in Svetemu sedežu. Papež Frančišek se je prek pristojne Kongregacije za duhovnike osebno zavzel za reševanje težke situacije in ves čas reševanja krize smo čutili podporo Svetega sedeža," zaključi mariborski nadškof in upa, da se bo reševanje Nadškofije Maribor pospešeno in uspešno nadaljevalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta