Primer Betnava: Krašovec pravnomočno oproščen tik pred zastaranjem

Gordana Possnig Gordana Possnig
20.08.2019 19:07

Celjski višji sodniki so zavrnili pritožbo specializiranega državnega tožilstva - in tako je nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec dokončno oproščen očitkov o napeljevanju h goljufiji na škodo sredstev Evropske unije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec (desno) in njegov odvetnik Velimir Cugmas sta z vztrajanjem pri nedolžnosti po dolgih letih uspela.
Gordana Possnig

​Pritožba tožilstva v celoti zavrnjena

Specializirano tožilstvo se je na oprostilno sodbo pritožilo zaradi po njihovem zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja. A so višji sodniki menili, da je prvostopenjsko sodišče pravilno in prepričljivo ugotovilo, da obdolženemu Krašovcu krivda ni dokazana. Menijo, da ne držijo očitki tožilstva, da bi bilo Krašovcu po obsežno izvedenem postopku mogoče z gotovostjo očitati, da je Mariničevo in Ekarta napeljal k dejanjema, ki sta ju storila. Zato mu kaznivo dejanje ni dokazano ne v objektivnem ne v subjektivnem pogledu. Po njihovem gre verjeti, da je bil Krašovec glede na informacije, ki jih je imel, tudi sam prepričan, da je gospodarsko ministrstvo dovolilo vključitev gradbenega materiala v navidezne situacije in v sam zahtevek za pridobivanje evropskih sredstev. Ob tem pa so še prepričani, da je bilo ministrstvo samo seznanjeno, da je v začasni situaciji dodan gradbeni material, zato ni bilo preslepljeno.

Krašovec sodbe ne komentira

Mirko Krašovec pravnomočne sodbe ni želel komentirati, je pa njegov odvetnik Velimir Cugmas pojasnil, da bo po pravnomočni odločitvi v zadevi Mladinska knjiga (sojenje je potekalo na ljubljanskem sodišču), kjer je bil tudi oproščen na prvi stopnji, sklical tiskovno konferenco. Sicer pa po besedah odvetnika nekdanji ekonom mariborske nadškofije trenutno piše knjigo o ozadju omenjenega procesa, različnih lobijih in finančni krizi.
​Krašovec je tako po dolgih letih sojenja dokončno oproščen. Četudi bi tožilstvo na vrhovno sodišče v času, ki še ostane do zastaranja, vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti - in bi jo sodniki šteli za utemeljeno, se ne bi nič spremenilo. Vrhovno sodišče v pravnomočno sodbo namreč ne more poseči na način, da bi bila ta obtoženemu v škodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta