Lakota je najboljši kuhar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj kdo najraje je? Stvar okusa, seveda. In debeline denarnice.  
Andrej Petelinšek

Radi jeste? No, vsak je občasno lačen in takrat je treba nekaj pojesti. Pravijo, da je lakota najboljši kuhar, lačen človek ni tako izbirčen glede hrane kot tisti, ki se spravi k obroku, ker mu to zapove ura. Veliko ljudi na tem svetu je lačnih, veliko nas je tudi takih, ki nas ne skrbi za hrano, saj jo imamo na voljo, kadar nam pride na misel.

Za nekatere je hrana več kot le potreba po zaužitih kalorijah. Tudi sam spadam mednje. Nisem gurman, a kot vsak imam svoje najljubše jedi oziroma najljubša živila. Tudi če sem lačen, raje počakam, da imam čas in lahko v miru jem. Ne maram jedi kar vreči vase samo zato, da bom sit. Izbirčen sem glede hrane, ni mi vseeno, kaj zaužijem. Seveda imam možnost izbire, marsikdo je vesel, da se sploh naje, pa naj bo karkoli.

Očitno imamo ljudje tudi pri hranjenju prirojen čut za raziskovanje. Naši predniki so si hrano poiskali v naravi, kar jim je zagotavljala, so lahko vzeli in pojedli. Kdaj so začeli sestavljati recepte? Kdaj si je nekdo rekel, "tale kos pečenega mamutovega stegna bi pa lahko pripravil okusneje"? Tudi živali imajo nekatere vrste hrane raje od drugih. Ampak ne znajo nam povedati, kaj jih pri tem vodi. Morda imajo nagon, da vedo, katere vrste so bolj hranljive, katere imajo zanje koristne snovi. Ali pa so tudi med živalmi gurmani? Če si srne postrežejo na vrtu, pojedo samo vršičke nekaterih rastlin, odgriznejo srčke solate. V naše ne pretirano zadovoljstvo, seveda. Tako kot ima jelenjad v gozdu raje jelkove vršičke kot smrekove, ker so prvi mehkejši. Imajo srne slabe zobe, ker nimajo izbranega zobozdravnika? Izbirajo, če le imajo možnost. Da ne dolgovezim in začnem razpredati o okusu voluharja v svojem vrtu … Ne, ni mi všeč njegov okus, njegove prioritete, raje bi videl, da bi se najraje sladkal s koreninicami trave. Če bi vedel, da bi jedel le neko vrsto korenin, bi posadil eno gredo samo zanj, moje pa naj pusti pri miru!

Ampak živali vsaj ne uporabljajo receptov. Tu je človek res na višji stopnji razvoja, če sem malo sarkastičen. Tudi mi bi lahko jedli živila, ne pa jedi. Namesto da iz korenja naredimo juho, lahko pojemo korenje kar tako. Namesto da iz pljučne pečenke nastane tatarski biftek, bi lahko jedli samo termično obdelano meso (najbrž bi bili silno redki, ki bi po vsej tej evoluciji še bili sposobni jesti surovo meso, pa čeprav imajo izbranega zobozdravnika). Tudi sam ravnam podobno. Če bi me kdo vprašal, katere jedi jem najpogosteje ali jih imam najraje, bi verjetno naštel živila, ki jih najpogosteje jem. Ajdovo kašo, proso, zelenjavo, stročnice ... In razne kombinacije. Imena jedi? Nimam jih. Verjetno je to korak nazaj v razvoju človeka, je pa vseeno okusno, samo domišljijo je treba uporabiti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?