Krek: "Cepljenje, cepljenje, cepljenje!" Podravska regija najslabša po deležu prvega odmerka cepiva

VČ, A.L., STA
08.07.2021 15:11
Zelo lepo smo napredovali, o epidemiološki sliki pravi direktor NIJZ Milan Krek, v začetku julija pa je prišlo do odboja navzgor. Ta eksponentni trend skrbi, ker lahko nakazuje nov izbruh, ki se lahko raztegne v ves julij, avgust in tudi september. In zdaj gre za veliko bolj nalezljivo delta različico. Mateja Logar: Tudi če bo do jeseni precepljenih 80 odstokov odraslih, bo smiselno cepiti tudi mlajše.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Od sobote oseb, ki bodo v Slovenijo vstopale iz oranžnih držav, ne bo čakala karantena, če bodo imeli evropsko digitalno covidno potrdilo ali takšno potrdilo tretje države. Tujec brez stalnega prebivališča pa bo moral nedvomno dokazati, da ima kje preživeti deset dni karantene. Iz rdečih držav bo vstop v Slovenijo mogoč brez karantene na domu s potrdilom PCT. Tujcu brez stalnega prebivališča pa vstop iz rdečih držav v Slovenijo ne bo dovoljen, je vlada odločila na četrtkovi seji.

Od začetka julija okužbe spet navzgor

"V svetu se je v zadnjem tednu trend očitno obrnil navzgor, očitno bomo šli v novi val," je o epidemiološki sliki na tiskovni konferenci povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. V Evropi je ta čas zaustavitev stagnacije okužb, kar pomeni, da se bo krivulja začela obračati navzgor, zaradi vse večje prisotnosti delta različice koronavirusa. Portugalska že krepko vodi v zadnjih 14 dneh po delta različici.

Slovenija? Zelo lepo smo napredovali, je povedal Krek, v začetku julija pa je prišlo do odboja navzgor. Ta eksponentni trend skrbi, ker lahko nakazuje nov izbruh, ki se lahko raztegne v ves julij, avgust in tudi september. Zaradi seva delta je nujno "cepljenje, cepljenje, cepljenje", je rekel, ter poostritev upoštevanja osnovnih zaščitnih ukrepov od mask, razkuževanja, distance.

Virus, s katerim imamo zdaj opravka, je bistveno bolj kužen od jesenskega, je opozoril. Skrbijo vnosi, ki bi se zgodili z vračanjem z dopustov. "In se bo začela ponavljati zgodba iz lanskega leta. To nas zelo skrbi. Evropa se je zelo odprla, tudi mi smo se odprli, veliko potujemo, in če se bodo zadeve zaostrovale, bo treba sprejeti ukrepe, ki bodo to tveganje zmanjševali," je povedal na dan, ko je potrjenih več deset vnosov iz tujine, zelo verjetno delta različice, prek maturantov, ki so se in se še vračajo iz Španije.

Če se bo delta sev razvil, imamo lahko tudi večje število mrtvih. Toda vsaka smrt zaradi delte septembra ali oktobra bo odvečna, je rekel Krek, ker razlika med lanskim in letošnjim umiranjem zaradi virusa je, da se je zdaj mogoče cepiti. Ta čas, ta teden, po vmesnem zastoju, cepljenje pri nas spet "lepo" napreduje, je povedal in se zahvalil cepljenim oziroma tistim, ki se bodo še cepili, da bodo prispevali k milejšemu novemu valu epidemije. "Kar tako naprej pogumno na cepilna mesta," je pozval.   

Za zaščito pred delto je pomembna kompletna precepljenost, torej dve dozi cepiva, to je zelo dobra zaščita pred to različico, je povedal Krek.

Biti okužen ali neokužen je nacionalni problem, ne le osebni

Številke pa ... Podravska regija je najslabša po deležu prvega odmerka cepiva, je opozoril, in zasavska najboljša. V zasavski regiji je prav tako precepljenih že 53 odstotkov odraslih. Koroška se s cepljenimi odraslimi z drugim odmerkom, torej popolno precepljenih, bliža polovičnemu deležu.   

"Biti okužen ali neokužen ni več samo naš osebni problem, temveč nacionalni," če bo zaradi tega treba spet v zapiranje, če spet ne bo prireditev ... Tega se je treba zavedati, pravi direktor NIJZ. Šole bi jeseni radi imeli odprte, toda to se ne bo zgodilo, če se ne bomo vsi potrudili, je povedal.

Logarjeva: V prelomnem trenutku smo, kako bomo živeli jeseni in kdaj kot leta 2019 

Res smo v prelomnem trenutku, kako bomo živeli jeseni in kdaj bomo živeli tako kot še leta 2019, je povedala tudi vodja svetovalne skupine Mateja Logar. Za delta različico virusa zbolevajo mlajši in cepljeni z enim odmerkom, to je izkušnja Velike Britanije.

Ko je pozvala k cepljenju, je opozorila, da se je treba zavedati, da traja kakšen mesec, da se opravi popolno cepljenje in se razvije imunost.

O morebitnem četrtem valu epidemije, če nam torej predstoji, Logarjeva pravi, da višji, kot bo odstotek cepljenih, manjša bo potreba po ukrepih z zapiranjem vred. Zdaj gre za to, da bi bila tudi šolska populacija, tista, ki je lahko, do jeseni čim bolj pocepljena. Tudi če bo do takrat precepljenih 80 odstotkov odraslih, bo smiselno cepiti tudi mlajše, je povedala.

Še to. Svetovalna skupina vladi predlaga, da bi bilo evropsko covidno potrdilo od 15. julija enotni pogoj za vstop v Slovenijo.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta