Ali so dolenjski dijaki okuženi z bolj nalezljivo različico delta? Danes se domov vrača še skupina okoli 300 gorenjskih dijakov

08.07.2021 10:34
Ali so okuženi z različico delta, še ni potrjeno, je pa spričo epidemiološke situacije v Španiji možno, je povedala Eva Grilc iz NIJZ. Danes se domov vrača še skupina okoli 300 gorenjskih dijakov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lloret de Mar. Fotografija je simbolična.
Profimedia

PCR-testi so za zdaj pri 58 dijakih iz skupine 334 v glavnem z Dolenjske, ki so se s spremljevalci - z avtobusi in letali - 3. julija vrnili z maturantskega izleta v Lloret de Maru blizu Barcelone, po vrnitvi potrdili okužbo s koronavirusom. Vsi dijaki so bili kot visokorizični napoteni v karanteno, je povedala Eva Grilc iz ljubljanske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Možno je, da bo še kdo zbolel," je dodala.

Maturantski izlet je organizirala agencija Collegium Mondial Travel. Iz Španije se danes vrača še ena skupina tudi okoli 300 dijakov iz Gorenjske in NIJZ ima za zdaj informacijo organizatorja izleta, da naj bi bili vsi testi, ki so jih opravili pred vrnitvijo, negativni. Večer pred odhodom iz Španije se jih je testiralo 231. Grilčeva tudi za to skupino svetuje, naj se po vrnitvi zadržuje doma. V karanteno pa bi lahko bili ti dijaki napoteni, šele ko bi bila doma potrjena okužba. Razen če bi karanteno odredila policija na mejnem prehodu, je pojasnila.

Ali so dolenjski dijaki okuženi z bolj nalezljivo različico delta, Grilčeva še ni mogla povedati, ker sekvenciranje še ni opravljeno. A pravi, da je to možno, ker "delta v Španiji kar kroži". Vsekakor pa je  porast števila okužb ta teden pri nas povezala s pozitivnimi PCR-testi maturantov iz Lloret de Mara: "Ja, ta porast je pomenila ta skupina."   

"Verjetno je bil kdo cepljen," zdravnica iz ljubljanskega NIJZ pravi o dolenjski skupini maturantov. Dijakom, ki se morebiti še namenjajo na maturantske izlete, in njihovim staršem pa svetuje, da pred potovanjem razmislijo oziroma naj se dijaki cepijo. Še vedno pa se je treba držati splošnih ukrepov: nošenje maske, razkuževanje, vzdrževanje razdalje. 

O maturantih, ki so bili v Španiji, ta čas močno obremenjeni z bolj kužno delta različico virusa, je na vladni tiskovni konferenci popoldne nato govorila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar in v tvegano ravnanje teh izletnikov prištela tudi to, da so bili na dolgem potovanju več ur skupaj zaprti v avtobusu.    

  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta