Kako je s cepljenjem pri nosečnicah? Nosečnost z okužbo je lahko tvegana

Andreja Kutin Lednik
23.05.2021 18:30
Stroka priporoča cepljenje nosečnic proti covidu-19, sploh kadar gre za tvegano nosečnost. Okužba z virusom SARS-CoV-2 namreč lahko pomeni veliko tveganje za zaplete
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kateri so dejavniki tveganja pri covidu v nosečnosti?
Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Odkar so odkrili virus SARS-CoV-2, so mnogi zaskrbljeni nad učinkom virusa na nosečnice ter njihove dojenčke. Vključno z dilemo, ali obstaja tveganje, da se virus prenese na plod z matere. Iskanje odgovorov je privedlo do velikega števila znanstvenih objav v hitrem tempu. Toda informacije, ki jih prejmejo kliniki, kmalu zastarajo, kar zdravnikom in ljudem, ki pišejo smernice, otežuje iskanje najnovejših dokazov.

Kako pogosta je okužba s covidom pri nosečnicah? Kateri so dejavniki tveganja za covid v nosečnosti? In kakšni so njeni zapleti? Kako je s cepljenjem nosečnic? V metaanalizi raziskav, objavljeni v British Medical Journal, so raziskovalci identificirali 77 študij, ki so zagotovile podatke o približno 13.000 nosečih in nedavno nosečih ženskah s covidom. Ugotovili so, da je bila vsaka deseta nosečnica, ki je iz kakršnegakoli razloga obiskala bolnišnico ali je bila sprejeta v njej, obolela s covidom-19. Nosečnice so manj poročale o simptomih vročine in bolečinah v mišicah. Vendar pa je bilo bolj verjetno, da bodo imele hudo bolezen in da bodo sprejete v intenzivno terapijo ter bodo potrebovale invazivno ventilacijo v primerjavi z ženskami iste starosti, ki niso noseče, a so imele virus.

Dejavnik tveganja je tudi rasa

Veronika Anželjc, specialistka ginekologije v UKC Maribor, potrjuje: "Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice dva- do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske. Pogosteje so sprejete v enoto intenzivne terapije, pogosteje potrebujejo mehansko ventilacijo in imajo povečano tveganje za smrt. Pri okužbi covidom-19 v nosečnosti je po podatkih iz literature večje tveganje za carski rez, za prezgodnji porod in za zastoj v rasti ploda predvsem pri hujšem poteku bolezni. Hujši potek bolezni je pogostejši v tretjem trimesečju. Dejavniki tveganja za hujši potek bolezni so starost več kot 35 let, višji indeks telesne mase (ITM), kronična hipertenzija in prednosečnostna sladkorna bolezen ter tudi azijska ali črnska rasa ter nižji socioekonomski status."

Dolgoročni vplivi virusa še slabo raziskani

Prva porodnica z dokazano okužbo s covidom-19 je v mariborski porodnišnici rodila 13. oktobra 2020. Po zbranih podatkih je do konca januarja 2021 rodilo 21 v času poroda s covidom-19 okuženih porodnic. Pri večini je porod potekal brez večjih zapletov. "Opažamo porast števila porodnic, ki so prebolele covid-19 med nosečnostjo. Pomembno je, da se zavedamo, da so dolgoročni vplivi virusa še slabo raziskani in da tudi te nosečnice vodimo z vso skrbnostjo," pravi Veronika Anželjc.

Zaščita naj bi se prenesla z matere na dojenčka.
Foto: REUTERS
Reuters

V svetu in pri nas potekajo številne raziskave o vplivu covida-19 na potek nosečnosti in poroda. Od začetka cepljenja se zbirajo tudi podatki o cepljenju nosečnic. Spremljajo se učinkovitost cepiv proti covidu-19 v nosečnosti kot tudi stranski učinki cepljenja pri materi in plodu oziroma novorojenčku. Na podlagi tega je aprila 2021 Združenje za perinatalno medicino Slovenije izdalo posodobljeno mnenje, da je na podlagi trenutnih dokazov strokovno upravičeno cepljenje nosečnic proti covidu-19 z mRNK-cepivi. Nacionalna in mednarodna združenja so svetovala cepljenje nosečnic v primerih, ko so koristi cepljenja večja od tveganj. "Cepljenje v nosečnosti je strokovno upravičeno pri nosečnicah z večjim tveganjem za okužbo in pri nosečnicah z večjim tveganjem za hujši potek bolezni (višji ITM, starejše od 35 let, s pridruženimi obolenji, kot so sladkorna bolezen, arterijska hipertenzija, astma ...).

Po trenutno objavljenih podatkih o varnosti cepljenja z mRNK-cepivi v nosečnosti nosečnice pogosteje poročajo o bolečini na mestu injiciranja cepiva, medtem ko so imele redkeje glavobol, bolečine v mišicah, vročino in mrzlico kot enako stare nenoseče ženske," obrazloži sogovornica. Ekipa raziskovalcev iz Massachusettsa je v raziskavi, objavljeni marca, dokazala, da se imunost, ki jo ženska pridobi s cepljenjem, prenese tudi na novorojenčka. Ženske so bile cepljenje z mRNK-cepivom.

Dve nosečnici prepeljali v UKC Ljubljana

V mariborski porodnišnici so zaradi visokega tveganja ukrepi strogi. "V času epidemije delamo v enakem obsegu ne glede na razmere, zato smo se v najkrajšem možnem času prilagodili na novi način dela z ostrimi ukrepi za zajezitev okužbe, saj gre za posebej tvegano populacijo nosečnic, porodnic in novorojenčkov. Uvedli smo klinične poti za obravnavo s covidom-19 okuženih nosečnic, ki jih večinoma obravnavamo ambulantno. Nosečnice s težjim potekom hospitaliziramo v za to posebej prilagojen del oddelka. Prav tako imamo v porodnem bloku posebej za covid-19 pozitivne porodnice namenjeno in opremljeno porodno sobo. Po porodu porodnici in novorojenčku omogočimo skupno bivanje. Prav tako ni kontraindikacij za dojenje. Kadar se pričakuje možnost hujših zapletov, takšne nosečnice transportiramo v UKC Ljubljana. Do zdaj smo morali v Ljubljano preseliti dve takšni nosečnici, ki sta potrebovali intenzivno terapijo," pojasni ginekologinja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta