S pomočjo skrbnikov do spolnosti

zur
17.05.2021 06:30
Angleško sodišče je presodilo, da imajo ljudje z motnjami v duševnem razvoju pravico do prodajalk ljubezni, pomoč pri organizaciji srečanja pa da ni kazniva
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Negovalci v Veliki Britaniji se smejo dogovoriti za plačljivi spolni odnos svojega varovanca. Foto: PROFIMEDIA
Profimedia

Angleško sodišče, namenjeno sprejemanju odločitev za ljudi, ki sami niso sposobni živeti samostojno, je te dni presodilo, da lahko skrbniki v posebnih okoliščinah zakonito pomagajo svojim oskrbovancem pri iskanju možnosti za plačane spolne odnose. Odločilo je, da ne bi bilo prav, da na ta način ne bi pomagali 27-letnemu moškemu z motnjami v duševnem razvoju, ki je želel zadovoljiti svojo naravno potrebo.

Mladenič, o katerem se je razsojalo, znan le pod imenom C, je v dobri formi in zdrav, vendar živi s svojimi skrbniki, ker potrebuje vsakodnevno pomoč pri mnogih opravilih. Ima avtizem in genetsko motnjo, je zelo srečen, a se zaveda, da si verjetno nikoli ne bo našel dekleta. Kljub temu želi imeti spolne odnose, zato je negovalce vprašal, ali bi mu lahko našli dekle, ki bi ji plačali za spolne užitke. Ta želja je privedla do zaslišanja na sodišču, saj fantovi skrbniki niso vedeli, ali bi ravnali nezakonito ali pa bi jim lahko dosodili do deset let zapora, če pristanejo. V skladu z zapletenimi zakoni o prostituciji v Angliji plačevanje za spolnost ni kaznivo dejanje, so pa kazniva vsa dejanja, ki prostitucijo spodbujajo.

Kot poroča BBC, je v sodni odločbi sodnik Anthony Paul Hayden presodil, da je cilj zakonov o spolnih deliktih preprečiti zlorabe in ne ovirati zahteve fanta C. Če bi zakon prepovedoval negovalcem, da mu pomagajo, bi bila to diskriminacija, ker bi lahko nekdo drug zakonito plačal za spolne užitke. Sodnik je ugotovil, da je C sposoben spolnih odnosov in razume pomen privolitve pred spolnim stikom in med njim, pozna povezavo med spolnostjo in nosečnostjo ter možnost prenosa spolnih bolezni, a se ni sposoben sam dogovoriti o srečanju z žensko in o plačilu. "Pomembno je vedeti, da je v preteklosti zakon preprečeval spolne odnose ljudem z duševnimi motnjami," je še pojasnil sodnik. "Cilj zakona pa danes ni preprečevati ljudem z duševnimi motnjami, da bi imeli spolne odnose, temveč preprečiti, da bi ljudje, s katerimi so v zaupnih odnosih, to izkoriščali in zlorabljali." Ob tem je sodnik povedal, da je pravno vprašanje, ali bi bilo plačljivo spolno razmerje v najboljšem interesu fanta, mogoče obravnavati šele po oblikovanju posebnega načrta. Sodba lahko predstavlja pomemben mejnik na tem področju, a ministri so že vložili pritožbo, saj bi lahko vplivala na politiko boja proti prostituciji v Angliji. Mnogi angleški odvetniki so medtem pohvalili razsodbo, nekateri pa menijo, da postavlja moško spolnost nad žensko pravico do dostojanstva in svobode pred izkoriščanjem. Zakoni o prostituciji so namreč v Angliji in Walesu kompromis različnih pogledov na najstarejšo obrt na svetu. Če je prostitucija zakonita, pa številne dejavnosti, povezane z njo, niso.

Elizabeth Young pri podjetju Roythornes je za The Times povedala, da se s sodbo, ki je osvežujoča, strinja: "V določenih situacijah je koristno in pravično pomagati tistim, ki si ne morejo sami zagotoviti izkušenj, danih drugim ljudem. Pomoč, da se jim to omogoči, ne more biti nezakonita." Jemma Garside, odvetnica pri Kingsley Napley, pravi, da bodo v primerih, ko se negovalni delavci ne strinjajo s prodajo spolnosti, njihova prepričanja verjetno zaščitena z zakonom o enakosti iz leta 2010 in bi prisila v to dejanje lahko pomenila posredno diskriminacijo. Charlotte Proudman, odvetnica pri Goldsmithu in članica zbornice za pravice žensk, pa je prepričana, da je sodba patriarhalna in seksistična ter postavlja ženske po desetletjih spet na podrejeno mesto. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta