Kaj bo s plačilom za čas odsotnosti od dela? Kdaj morate obvestiti delodajalca? Če boste morali po povratku s Hrvaške v karanteno ...

Asja Lednik
19.08.2020 12:00

Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal karanteno za vse, ki se bodo s Hrvaške vračali v Slovenijo. Kaj bo to pomenilo za zaposlene? Kako bo s plačili za čas odsotnosti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vlada danes na Brdu pri Kranju sestaja s strokovnjaki, da bi preučili ukrepe, kako omejiti vnos okužb z novim koronavirusom v državo. Vladni govorec Jelko Kacin je tekom dneva sporočil, da bo karantena uvedena za vse, ki se bodo vračali s Hrvaške, časa za vrnitev pa naj bi bilo dovolj. Vlada naj bi v četrtek zvečer sprejela dokočno odločitev. Kot je v torek zagotovil vladni govorec Jelko Kacin, bodo ljudem pred začetkom uveljavitve karantene dali na voljo nekaj dni časa, da se vrnejo v domovino. 

Kako bo plačano delo od doma?

V primeru obvezne karantene za vse, ki se vračajo s Hrvaške, pa se marsikomu poraja vprašanje, kaj bo s plačilom za čas odsotnosti iz delovnega mesta. Za tiste, ki jim bo odrejena karantena in jim bo delodajalec lahko organiziral delo na domu, se položaj ne bo spremenil, saj bodo za opravljeno delo prejemali plačo, pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Seveda pa mora biti za delo na domu podano ustrezno soglasje volje delodajalca in delavca, ki se izrazi v sklenitvi posebne pogodbe o zaposlitvi za delo na domu, ki velja le začasno.

Kaj če možnosti za delo od doma ni?

Za tiste, ki možnosti dela na domu nimajo, je dobro, da vedo, kaj jih čaka. Če se delavec odpravi v državo, ki je takrat na zelenem ali rumenem seznamu, in mu je nato ob prehodu meje v Republiki Sloveniji odrejena karantena, zaradi katere ne more opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, bo v tem obdobju upravičen do nadomestila plače v višini 80 odstotkov njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas. Enako velja za tiste delavce, ki jim bo odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo izven opravljanja dela, delodajalec pa zanje ne bo mogel organizirati dela na domu.
Delavec ni upravičen do nadomestila plače v času odrejene karantene, če mu je bila karantena odrejena, ker je odšel v državo, ki je na rdečem seznamu, razen če so podane taksativno določene okoliščine, kot je na primer smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja, otroka, posvojenca, staršev, rojstvo otroka in podobno. V tem primeru mora delavec dan pred odhodom delodajalcu predložiti pisno izjavo o tem. V obdobju, ko zaradi odrejene karantene ne more opravljati dela, je delavec upravičen do nadomestila plače v višini, kot je določena z zakonom o delovnih razmerjih za primer višje sile.

Delavec o karanteni mora obvestiti delodajalca

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujejo, da je delavec dolžan obvestiti delodajalca, da mu je bila odrejena karantena. To mora storiti v treh delovnih dneh od odreditve karantene in mu posredovati to odločbo, iz katere mora biti razviden razlog za njo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta