Politika napoveduje karanteno, a še zavlačuje. Beović: "Nenavadna izjava za strokovnjaka"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
19.08.2020 06:30

Bojana Beović: Karantena bi morala biti že uvedena, in to za vse. Kacin: Karantene za vrnitev iz Hrvaške ta konec tedna - targetirana, odmerjena in selektivna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi naj bi imeli dovolj časa za vrnitev iz Hrvaške. 
FPA

"Sprejeti moramo ukrepe, da bi lahko zamejili uvoz okuženih iz Hrvaške. Katere ukrepe, v kolikšnem obsegu, za koga in kdaj, bo vlada tehtala na predhodnem posvetovanju s strokovnjaki na Brdu pri Kranju. Pred odločitvijo o vrsti ukrepov, ki jih bo sprejela, pa želi slišati pomisleke številnih, ne le mnenja strokovne skupine in ministra za zdravje," je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Z besedami, da se zavzema za "targetirane, odmerjene in selektivne ukrepe", pa je še dodatno podkrepil domnevo, da vlada tudi zaradi političnih interesov ne namerava uvesti karantene za vse, ki se bodo prihodnji teden vračali z dopustovanja. Trenutno po hrvaških podatkih na Hrvaškem letuje okoli 160.000 slovenskih državljanov. Ker naj bi slovenska vlada ukrepe sprejela na četrtkovi seji, veljati pa naj bi začeli najkasneje do začetka prihodnjega tedna, bi tako vsi turisti imeli dovolj časa, da se vrnejo.
Na Hrvaškem že tretji val?
Na Hrvaškem število okužb strmo narašča, zato Kacin ne izključuje, da se je pri naših južnih sosedih, ki imajo trenutno 33,43 novookuženega na 100.000 prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh, že začel tretji val.
Slovenija beleži največje število uvoženih okužb prav iz te sosednje države. Samo v zadnjem tednu je bilo iz južne sosede uvoženih 65 okužb, pri čemer med okuženimi še vedno prevladujejo mladi. V zadnjih 108 primerih iz Hrvaške je bilo 43 okuženih starih med 15 in 24 leti, 29 pa jih je iz starostne skupine med 25 in 34 leti. Vladni govorec kot glavni vir okužb še vedno označuje nočne lokale, pri čemer so žarišča okužb, s katerih Slovenci prinesejo covid-19, Zrće na Pagu, Vodice, Biograd na moru, Makarska, nekaj vnosov je tudi s Hvara. Sicer med županijami, kjer je situacija glede širjenja okužb najslabša, prednjačita Splitsko-dalmatinska in Šibensko-kninska, medtem ko je Istrska obarvana z zeleno, je postregel Kacin in dodal, da bodo pri oblikovanju ukrepov, s katerimi bi zamejili vnos okužb iz Hrvaške, upoštevali tudi gospodarski vidik. Pri tem je omenil, da veliko delavcev iz sosednje države vsakodnevno prihaja na delo k nam in da nobena od županij, ki meji na Slovenijo, ni obarvana rdeče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta