Kaiser pomagal obrniti trende

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
29.03.2019 19:29

Koroški deželni glavar, ki ima velike zasluge, da je dvojezičnost na avstrijskem Koroškem vse bolj normalna, je polaskal Sloveniji, da je lahko Avstriji za zgled pri ustavni pravici do pitne vode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Brdu pri Kranju sta se v okviru skupnega odbora sešla slovenski zunanji minister Miro Cerar in koroški deželni glavar Peter Kaiser.
Robert Balen

V uvodu današnjega, petega zasedanja Skupnega odbora Slovenija - avstrijska Koroška na Brdu pri Kranju sta se najprej bilateralno sešla slovenski zunanji minister Miro Cerar in gost iz Celovca, koroški deželni glavar Peter Kaiser. Oba sta tudi po koncu dela odbora, ki je premogel tri omizja - o povezovanju prostora, rekli bi območja, mreženju ljudi in o gospodarskem sodelovanju -, stopila pred novinarje.
Cerar je pohvalil pozitivne trende pri sodelovanju med Slovenijo in Koroško, saj da se krepijo gospodarski, energetski, varnostni, pa tudi kulturni in športni stiki. "V pogovoru sem prijatelju deželnemu glavarju dejal, da so mi tudi predstavniki slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, s katerimi sem se sestal že v ponedeljek, potrdili pozitivne trende v odnosih med našo manjšino in deželo Koroško. Rekli so, da je te trende s svojo aktivno vlogo spodbudil prav Peter Kaiser. Za njegovo pozornost pri uresničevanju pravic manjšine sem se mu tudi zahvalil. Vendar sem mu predal še nekatere pobude in vprašanja koroških Slovencev z upanjem na nadaljevanje napredka."

Za dvojezično šolstvo veliko zanimanje

​Deželni glavar Kaiser, ki je znan po naklonjenosti do slovenske manjšine, se je potrudil pozdraviti in zahvaliti se v slovenščini, nato pa je nadaljeval po nemško: "Dvojezično šolstvo je na Koroškem edino, ki raste in se glede na prijave širi. Med drugim imamo po 60 letih v deželi 59 dvojezičnih ljudskih šol, 17 srednjih šol in še tri gimnazije oziroma akademije.

Druga cev karavanškega predora do leta 2026

Cerar je poudaril: "To ni sodelovanje zgolj med Slovenijo in Koroško, med našimi institucijami in našimi ljudmi, ampak je to evropsko sodelovanje v duhu evropskih vrednot, saj prispeva k izboljšanju odnosov ne le v celotni regiji, temveč tudi po Evropi." Kaiser se je strinjal in napovedal končanje izgradnje druge cevi karavanškega predora do leta 2026: "Tako ne bomo le mi med sabo bolje prometno povezani, bolje bomo po baltiško-jadranskem koridorju povezali tudi Evropo." Tudi Kaiser je menil, da je sodelovanje pri varstvu pred naravnimi nesrečami odlično, tudi obveščanje o nuklearki Krško da spada sem. Do izboljšav za manjšini na obeh straneh meje da je treba priti v dialogu in še da je Slovenija pravzaprav lahko za zgled Avstriji glede politike do vode, ko pa je pravica do pitne vode že zapisana v slovensko ustavo. Kaiser: "Vse naše dobro sodelovanje dokazuje, da prihodnost Evropske unije ne leži samo v rokah Strasbourga ali Bruslja, pač se odvija tudi v naši bližini."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta