Kacin odgovarja, zakaj vlada ne ukine karantene ob prihodu iz tujine glede na to, da vnosov iz tujine praktično ni več

M.R.
10.09.2020 13:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladni govorec Jelko Kacin
STA

Vlada je spremenila odlok, s katerim je čas trajanja karantene ob prehajanju meje iz držav, ki niso epidemiološko varne, skrajšala s 14 na 10 dni, je povedal govorec vlade Jelko Kacin. Ukrep prične veljati v nedeljo ob 0.00.
Hkrati je vlada podaljšala veljavnost negativnega testa na Sars-Cov-2 s sedanjih 36 ur na 48 ur. Ob tem je dodan pogoj, da test ni bil opravljen v Sloveniji, poudarja Kacin. 
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1304015412691120128{/twitter}
Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, sta pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani. V definicijo ožjih družinskih članov so bili dodani tudi starši. Ti dve izjemi po novem ne bosta več časovno omejeni. A ob vstopu v državo bo potrebno predložiti ustrezna dokazila in tudi negativen izvid testa za prisotnost virusa, ki ne bo starejši od 48 ur. 
Test bo moral biti opravljen pri institucijah, katerih verodostojnost priznavata slovenski Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalni laboratorij za zdravje in hrano. Seznam teh institucij bo objavljen na spletnih straneh Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. 

Če bo veliko primerov, bi se lahko podaljševale čakalne vrste v zdravstvu

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je povedal, da je virus dosegel tudi starejše. Zato se bolnišnice počasi že polnijo. V prvem valu je bilo v slovenskih bolnišnicah zagotovljenih okoli 50 postelj na oddelkih za intenzivno nego, če pa bo število okužb naraščalo, bi se lahko zgodilo, da bo ta številka presežena. To za slovensko zdravstvo pomeni, da bo potrebno za te bolnike mobilizirati dodatne postelje. Posledično bo potrebno odpovedati redne planske posege in obravnave v bolnišnicah, kar pomeni podaljševanje čakalnih dob. 
Če bo huda epidemija, bodo lahko na Golniku zagotovili tudi zelo veliko število postelj, vendar to pomeni, da na vrsto ne bodo prišli ljudje s pljučnim rakom, ljudje z astmo. "Škoda za zdravje bo kolateralna," je opozoril Rozman. 
"Nič hudega ni, če se človek okuži. Vsakemu se to lahko zgodi. Tudi tistemu, ki se najbolj pazi. Pomembno pa je, da je od tiste točke naprej del rešitve, ne pa del večanja problema," je še dejal Rozman. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta