V Sloveniji rekordno število novih okužb, največ v Mariboru, NIJZ krepi svoje kapacitete, da bi lahko opravili še več testiranj

M.R.
09.09.2020 10:48

V torek je bilo v Sloveniji potrjenih 79 novih okužb. Opravljenih je bilo 2560 testiranj. Skupno je v Sloveniji 590 aktivnih primerov. V bolnišnicah se zdravi 33 bolnikov s covid-19, od tega so štirje na intenzivni negi. Včeraj ni umrl noben pacient.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(Fotografija je simbolična)
Tadej Regent

Večje število posledica povečanega obsega testiranj

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da se število testiranj povečuje, to pa pomeni dodatne obremenitve za laboratorije in tudi za zdravstveno osebje in tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). 
Rekordno število potrjenih okužb gre pripisati povečanemu številu testiranj in tudi "polnemu delovanju šol in poteku našega življenja in teka gospodarstva". "Če želimo to normalnost ohraniti, moramo sodelovati z epidemiologi, moramo pravočasno opozoriti vse osebe, ki so bile v stiku s pozitivno osebo," je poudaril Kacin. 

(Fotografija je simbolična)
Andrej Petelinšek

Več okužb med starejšimi

Struktura okuženih se spreminja in povečuje se delež starejših okuženih, opozarja Kacin. V domovih starejših občanov je bilo včeraj zabeleženih 18 novih primerov, od tega je bilo okuženih 15 oskrbovancev, en je zaposleni v domu, dva primera pa sta še v preiskavi, pa je dejala Čakš Jagorva. V šolah je bilo včeraj pozitivnih deset učencev in dva učitelja. 
Kacin dodaja, da se mora zdravstveni sistem temu prilagoditi in primerno organizirati. Vse sklepe vlade, ki so bili dodatno pripravljeni za možnost ponovnega jesensko-zimskega izbruha virusa, je treba nemudoma uresničiti. "Zdravstveni sistem ne sme biti talec covida-19 in zaradi covida-19 ne sme zastati na primarni in sekundarni ravni," je poudaril govorec. 
Hkrati je, tako kot že včeraj, zavrnil govorice, da bi lahko konec meseca popolnoma zaprli šole in uvedli šolanje na daljavo. 

Z virusom moramo živeti

"Virus je tukaj. Z njim moramo živeti. Narekuje nam, da ukrepamo in določene ukrepe tudi vzdržujemo in jih tudi spoštujemo," je še dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni. Poudarila je, da dnevno prejemajo veliko količino pisem, v katerih ljudje zahtevajo konkretne informacije v zvezi z okužbami na posameznih lokacijah in institucijah. Odgovorila je, da Nijz zaradi varstva osebnih podatkov takih informacij ne podaja. 

V Domu Danice Vogrinec Maribor skupaj že 10 okuženih

V Domu Danice Vogrinec Maribor so v enoti Tabor potrdili okužbo še petih stanovalcev in štirih zaposlenih. Po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom v ponedeljek ima mariborski dom za starejše tako skupaj že deset potrjenih okužb. "Situacija je zelo neprevidljiva," je danes komentiral direktor doma Marko Slavič in poudaril, da nihče od okuženih ni kazal značilnih znakov okužbe. Preberite več TUKAJ

V karanteni dva razreda osnovne šole Braslovče

V Braslovčah se okužba s covid-19 širi na tamkajšnji osnovni šoli. Medtem ko so že minuli teden zaprli podružnično osnovno šolo in vrtec Trnava (oba sta po navodilih NIJZ že vedno zaprta), se je okužba razširila še med zaposlene in učence na matični šoli. Preberite VEČ

V Koroškem domu starostnikov potrjenih šest novih okužb

V Koroškem domu starostnikov (KDS) v Črnečah pri Dravogradu so na včerajšnjem testiranju na novi koronavirus odkrili še pet pozitivnih stanovalcev doma in eno zaposleno. Več -> TUKAJ.

V domu na Grmovju tri nove okužbe

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so okužbo z novim koronavirusom ugotovili pri dveh zaposlenih in enemu stanovalcu. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta