(JAVNOMNENJSKA RAZISKAVA) Janševa vlada z rekordno visokim nezaupanjem

Rok Kajzer Rok Kajzer
17.05.2021 03:00
Desus ostaja v političnem breznu, opozicija pa še naprej z dobrimi obeti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Janez Janša
Daniel Novakovic/sta

Nezaupanje do vlade Janeza Janše je v najnovejši raziskavi javnega mnenja, ki jo je za Večer in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, prebilo rekordnih 70 odstotkov. Tako visoke ocene, da deluje neuspešno, ta vlada še ni imela vse od prevzema oblasti. Da vlada deluje uspešno, ocenjuje le še dobrih 26,1 odstotka vprašanih. Vlado torej le še 1,1 odstotka loči od trenutka, ko bi bilo treba razpisati predčasne volitve.

Ne ker bi to pisalo v kakšnem predpisu, pač pa je mejo 25 odstotkov javnomnenjske podpore vladi Janša še kot opozicijski voditelj leta 2010 določil kot tisto, ko je treba razpisati predčasne volitve. Če gre vladi pri podpori katastrofalno slabo, pa velikega zadovoljstva vladnih strank tudi pri projekciji razdelitve poslanskih sedežev ne more biti. Če bi bile volitve to nedeljo, bi namreč zdajšnja opozicija imela skupaj 49 poslanskih mest, vladne stranke pa 39.

Desusa, ki ostaja v političnem breznu, pa tudi SMC, ki je javnomnenjsko že dolgo mrtva, seveda ne bi bilo niti blizu parlamentarnemu pragu. V parlamentu bi sedeli poslanci SDS, SD, LMŠ, Levice, NSi in SAB.

Slabi obeti za Desus, SMC, SLS ...

Večjih premikov pri strankah tokrat ni bilo - se pa je povečalo število tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili. Skupaj s tistimi, ki ne bi volili, še naprej predstavljajo "najmočnejšo" stranko s kar 35,3 odstotka "podpore". Desus, kot zapisano, ostaja pod enim odstotkom (0,5), ta trenutek je celo pod SMC (0,6 odstotka). Desusov katastrofalni trend že nakazuje, da bo stranka potrebovala čudež, da se vsaj približno vrne na poti stare slave. SAB ostaja pri stabilnih skoraj štirih odstotkih, sledi Levica, ki je nad sedmimi odstotki tako kot NSi (ki je ohranila skok z marčevskih štirih odstotkov), pa LMŠ z manjšo podporo kot pretekli mesec (8,2), trenutno najmočnejši stranki pa sta SD Tanje Fajon (13,1) in SDS (18,1). Premierjeva stranka je trdno zasidrana na prvem mestu, a z nekoliko manjšo podporo kot pretekli mesec. Anketiranci še naprej ne zaznavajo novih strank, denimo nekdanje ministrice Aleksandre Pivec, čeprav sta nad odstotkom podpore, pa volilne zvezde niso naklonjene ne SLS ne SNS. V zadnjih mesecih se nista niti približali vstopu v državni zbor.

Zorčič pri vrhu

Večjih sprememb ni niti na lestvici priljubljenih politikov. Ljudmila Novak je, kot kaže, trdno zasedla najvišje mesto na lestvici in Borutu Pahorju se kljub boljšemu rezultatu ni uspelo približati političarki, ki si je priljubljenost, v primerjavi s sedanjim predsednikom, pridobila z jasnimi stališči in s tem, da deloma že opravlja njegovo funkcijo. SMC-jev odpadnik in predsednik državnega zbora Igor Zorčič ostaja tik pod vrhom lestvice, tik za Fajonovo. Medtem ko leva sredina zaseda večino mest v zgornjem delu lestvice, sta v tem delu le dva politika z desne; oba sta iz NSi - Novakova čisto na vrhu in Matej Tonin na osmem mestu. Od politikov vladajoče stranke je najbolje pozicioniran Anže Logar, a šele na 14. mestu. Njegov strankarski in vladni predsednik bo moral lestvico zapustiti - skupaj z Zmagom Jelinčičem. Zamenjala ju bosta Eva Irgl in Miha Kordič, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta