(INTERVJU) Pajkovke bodo prej kot človek na Marsu

Jaša Lorenčič
04.11.2018 19:32

Evolucijski biolog, arahnolog, podcaster Matjaž Gregorič o pajkih vselej razpreda tako, da se ne boste počutili, kot da ste pokasirali šus pri biologiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Gregorič je v soboto v Salon uporabnih umetnosti na živo snemanje pripeljal ekipo podcasta Metamorfoza, v katerem se vsak drugi torek, skupno že tri leta, pogovarjajo o bizarnosti biologije organizmov.
Sašo Bizjak

Najprej. Suha južina ni pajek. To vam bo Matjaž Gregorič vselej razložil tako, da se nikoli, res nikoooli ne boste počutili, kot da ste pokasirali šus pri biologiji. Eh. Če pa rad spije pivo, ko razpreda o pajkovskih mrežah in lepilu, naravni in spolni selekciji. "Suha južina spada na raven škorpijona, sodi med pajkovce, ni pa pajek." V soboto je v Salon uporabnih umetnosti, v svoj Maribor, na živo snemanje pripeljal ekipo podcasta Metamorfoza, v katerem se vsak drugi torek, skupno že tri leta pogovarjajo o bizarnosti biologije organizmov. In ja, prvih petdeset pločevink piva so častili znanstveniki. Dr. Gregorič, znanstveni sodelavec na Biološkem inštitutu Jovana Hadžija ZRC Sazu, zelo rad debatira tudi o fuzbalu. Pa glasbi. Pa filmih. Ni, da ni.
Kaj se je zgodilo na današnji dan (3. novembra, op. a.)?
"Haha, kot v našem podcastu. Prvo žival so poslali v vesolje leta 1957. Sputnik 2."
Zakaj so poslali ravno psičko Lajko?
"Najbrž je bilo logistično najlažje, da so poslali najprej psa, ker pse tako že dolgo gojimo, da jih najbolje poznamo."
Kako vam je šlo spoznavanje narave in biologije v šoli?
"Najprej, ker sem rasel gor v Novi vasi II, sem začel hoditi na OŠ Veljka Vlahovića in končal OŠ Tabor 2. Hitro, že v prvih razredih, sem razvil interes za male živalice, ki se plazijo okrog. Nisem imel še v mislih pajkov, čeprav so mi bile plenilske živalice res ljube. Doma sem sicer imel paličnjake, ampak v mojih otroških očeh so samo stali pri miru in jedli tiste zelene liste. Škorpijoni? Pajki? O, za to pa sem imel velike oči. Saj sem stikal tudi za vodnimi hrošči in ličinkami kačjih pastirjev."
Kaj pa hišni ljubljenčki?
"Akvarist sem od sedmega leta. Doma smo imeli tudi psa, otroška želja mojega brata in mene, ampak sta naju starša okregala, ker nisva bila dovolj skrbna. Dogovor je namreč bil, da bo pes najin. Pes je šel stran."

Matjaž Gregorič: "Če vprašaš ljudi, zakaj jih je pajkov strah, večina ljudi reče, da imajo toliko nog pa hodijo pa to in ono."
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta