(FOTO) Ljudje se zaradi koronavirusa bojijo iti čez mejo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
11.03.2020 20:23

Omejen vstop iz Italije v Slovenijo na šestih lokacijah, zdravstveni nadzor zagotavljajo prostovoljci Rdečega križa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostovoljci Rdečega križa in zdravstveni delavci na mejnem prehodu Vrtojba. 
Robert Balen

V veljavi je odredba o omejitvi vstopa iz Italije v Slovenijo, pod katero se je danes popoldne podpisal minister za zdravje Aleš Šabeder. Določa ustavitev železniškega potniškega prometa in zaporo vseh cestnih povezav med državama. Odprtih je šest mejnih prehodov, kjer so vzpostavljene tako imenovane kontrolne točke: Rateče, Robič, Fernetiči, Škofije, Krvavi Potok in Vrtojba. In prav proti slednji smo se iz prestolnice odpravili danes v jutranjih urah, ko še ni bilo povsem jasno, kaj bo v praksi pomenilo že dan prej napovedano zaprtje mejnih prehodov. Če je promet proti Primorski v začetku potekal povsem običajno za dopoldanske ure, se je od našega postanka v Ajdovščini postopno redčil. V središču mesta smo se ustavili in v lokalni lekarni povprašali po zaščitnih maskah, pa je farmacevtka za pultom, vajena tovrstnih povpraševanj in gotovo že tudi odgovorov, odvrnila: "Žal, mask nam je zmanjkalo."
{twitter}https://twitter.com/SLOtoEU/status/1237826310606671874{/twitter}

Prostovoljci Rdečega križa gredo proti mejnemu prehodu Vrtojba. 
Robert Balen
Robert Balen

Zdravstveni nadzor 24 ur na dan

Par deset pregledanih italijanskih vozil in nekaj ur kasneje - prihod zdravstvene ekipe na teren. Kot narekuje uredba, v našo državo lahko vstopajo le tuji državljani, ki imajo v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče, in tisti, ki predložijo dokazilo, da niso okuženi z novim koronavirusom. Dokazilo mora biti zapisano v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku in ne sme biti starejše od treh dni. Vsi, ki tega dokazila nimajo, lahko vstopijo, če je njihova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kažejo jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

Robert Balen

Preko meje zaradi cenejšega goriva

Čakajoč na potniška vozila so nam policisti razlagali, da je upad prehajanj ob naznanilu, da se meja z Italijo zapira, opazen. Pa vendarle, kaj ljudi ob službenih obveznostih še žene prečkati mejo v tako poostrenih varnostnih razmerah? Policisti: "Cenejše gorivo in igralnice." Te so zdaj zaprte, osrednji del potnikov sestavljajo tisti, ki se na slovensko stran pripeljejo natočit gorivo. Ko jih povprašamo po vtisu, ali zlasti italijanski potniki kažejo kaj strahu zaradi virusa, ki je zajel celotno državo, se kislo nasmehnejo.

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta