Potrjeni primeri tarča nasilja in šikaniranja: Družina iz Metlike si iz karantene ne upa vrniti domov

M.R., STA
11.03.2020 19:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na pozni popoldanski novinarski konferenci je minister Aleš Šabeder opozoril, da so v zadnjih dneh v lokalnih okoljih osebe, ki so pozitivne na koronavirus, tarče nasilja, šikaniranja in tudi sovraštva. Pozval je državljane, naj bodo strpni do tistih, ki so v lokalnem okolju prepoznani kot bolni in okuženi. Pri tem pa je kot primer navedel družino iz Metlike, ki je bila v karanteni, zdaj pa si ne upa vrniti domov. 
Na to poročanje se je odzval zagovornik načela enakosti Miha Lobnika"Nestrpnost do ljudi, ki so zboleli za novo virusno boleznijo, je nesprejemljiva", je opozoril. "Izkušnje kažejo, da stigmatiziranje v zvezi z nalezljivimi boleznimi bistveno poslabša možnosti primernega ukrepanja," so zapisali v njegovem uradu. Lobnik je ob tem poudaril, da je "pomembno, da se obnašamo solidarno in samozaščitno, saj  bomo le tako zmanjšali breme bolezni."
Že pred dnevi pa je varuh človekovih pravic Peter Svetina opozoril, da se ne sme zgoditi, da bodo posamezniki zaradi predsodkov, strahu ali napačnih predstav deležni stigmatizacije in izločitve. Ob tem je poudaril, da bi morali tudi pristojni poleg smernic, kako zagotoviti javno zdravje, pripraviti tudi smernice oziroma strategije, da do stigmatizacije (domnevnih) bolnikov ne bi prihajalo.
"Stigmatizacija v kontekstu situacije, ki se nam kaže kot resna grožnja za javno zdravje, je tako lahko le logična posledica siceršnjih družbenih izključenosti ranljivih skupin. Zato bi morali pristojni sedanjo situacijo premisliti tudi s tega, bolj sistemskega, vidika," so navedli pri varuhu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta