(EVROPSKI DUELI) Od suverenosti nacije do suverenosti naših virov

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
22.05.2019 17:11

Tokrat smo za skupno mizo soočili kandidata z liste Povežimo se Josipa Rotarja in kandidata Slovenske nacionalne stranke Tomaža Krajnca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josip Rotar (levo) in Tomaž Krajnc se v Večerovem predvolilnem duelu nista strinjala o načinu reševanja problemov v Evropski uniji, sta pa se strinjala vsaj o tem, kateri so ti problemi.
Andrej PETELINŠEK

Če bosta izvoljena za evropska poslanca, koga bosta zastopala v Strasbourgu?
Kranjc: "Absolutno samo Slovenijo, ne stranke ne kogarkoli drugega."
Je to dovolj?
Rotar:
"Tu je več vzporednih zgodb. Evroposlanec je predstavnik svojega okolja, ki ga je izvolilo, predstavnik svoje države, hkrati pa je tudi član politične grupacije. Lista Povežimo se ima uradno podporo stranke evropskih Zelenih, in če bo naš kandidat v Sloveniji izvoljen, bo v Strasbourgu del zelene politične skupine."
Obe vajini stranki oziroma listi druge, etablirane stranke nekako dojemajo kot radikalne, da ne rečem ekstremne. V SNS se nagibate k suverenizmu in vam očitajo, da boste razdejali skupno Evropo. Povežimo se pa najbolj poudarja varovanje okolja in nekateri se bojijo, da bomo morda zategadelj za liter bencina morali kmalu plačati pet evrov.
Rotar:
"Problemi v Evropi so seveda kompleksni in etablirane stranke jih niso znale reševati."
Prav zato morda postajajo bolj ekstremne stranke vedno bolj privlačne za volivce?
Rotar: "Zapleteni odgovori na zapletene probleme ljudem niso posebno privlačni. Bolj všeč so jim enostavne rešitve in tukaj je veliko prostora za manipulacije."
Se v SNS prepoznate v tem? Večkrat namreč iz vaše stranke odgovor prileti kot iz rokava?
Krajnc: "Že mogoče, ampak se potem tega odgovora držimo. V SNS ne spreminjamo tistega, kar smo enkrat rekli."
Kaj naj bo v bodoči EU skupnega? O tem kroži več predlogov, od Macronovega pa tja do ljubljanske pobude in zamisli o Združenih državah Evrope. Druga smer razmišljanja nas privede do Orbana, Salvinija, Le Penove, ki bi si želeli čim več suverenosti pripeljati nazaj v nacionalne države?
Krajnc: "SNS je bližje tej drugi smeri. Prej ste omenjali radikalnost. Mislim, da ne SNS pa tudi ne Povežimo se nismo radikalni, kaj šele ekstremistični. Domoljubje ni ekstrem. Za nameček je domoljubja v Sloveniji še bistveno premalo. Že v primerjavi s Hrvati smo Slovenci medli domoljubi. Če kdo misli, da smo v SNS radikalni, naj ga potolažim, da smo radikalni na področju človekovih pravic, pri ohranjanju svobode govora. Zato ne sprejemamo termina sovražni govor, ki se nam zdi pravno prešibko utemeljen. Če daste na tehtnico sovražni govor in svobodo govora, mora zmagati svoboda govora. Radikalni smo pri odločanju na podlagi suverenosti držav, v EU smo za zvezo enakopravnih držav. Slovenija kot majhna država za zdaj v EU ne odloča o ničemer. Zato bomo radikalni pri zavzemanju za koristi slovenskih državljanov. Ne bomo dovolili, da bi nam ukinili suverenost nad vojsko, zato zavračamo idejo skupne evropske vojske. Zelo radikalni smo tudi pri racionalnem in ekološko sprejemljivem ravnanju z naravnimi viri. Najbolj radikalni pa smo pri zaustavitvi pritoka priseljencev. Govorim o legalnih in ilegalnih migrantih iz držav, ki niso članice EU."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta