Evropske volitve 2019: Ko bi se le vsi hoteli preseliti k nam

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
07.05.2019 17:58

V mariborski Alma Mater Europaea je Rosvita Pesek vodila soočenje, na katerem je devet kandidatov za evropske volitve razmišljalo predvsem o načinih, kako zaustaviti beg možganov iz Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okrogla miza v Mariboru z Rosvito Pesek o Slovencih in Evropi v luči politike izobraževanja, znanosti in zaposlovanja
Sašo Bizjak

Študentska organizacija Alma Mater, Študentski svet Alma Mater in Alma Mater Europaea - ECM so sinoči v Mariboru pripravili okroglo mizo pred evropskimi parlamentarnimi volitvami z naslovom Slovenci in Evropa v luči politike izobraževanja, znanosti in zaposlovanja. Soočanje kandidatov za evropske volitve, načeloma z list parlamentarnih strank, je pred polno dvorano pretežno mladih moderirala Rosvita Pesek, voditeljica Odmevov na nacionalni televiziji.
Študentje z Alma Mater Europaea so devet kandidatov - bili so to Tomaž Krajnc iz SNS, Milan Brglez, SD, Katja Berk Bevc, NSi, Franc Bogovič, SLS, Milan Zver, SDS, Damjan Stanonik, Desus, Danijel Rebolj, Levica, Andrej Rajh, SAB, in Franc Kangler, NLS - izzvali z vprašanjem, kakšne pogoje bo slovenska politika ustvarila, da bodo mladi izobraženi bolj kot sedaj ostajali v domovini in se zaposlili v strokah, za katere jih je izobrazila Slovenija. Kako se torej spoprijeti, kot je strnila Peskova, z begom možganov.

Denar ni vse
Krajnc je dejal: "Slovenija mora obdržati možgane doma. A zgolj če pogledamo, kako se izvaja zdravstvena politika, to kmalu še ne bo mogoče." Brglez se je zavzel za kroženje možganov: "Tekmovanje med ljudmi v EU ne pride v poštev. Program Erasmus+ bi morali nadgraditi s podobnim programom pri zaposlitvah." Katja Berk Bevc se je zavzela za boljše pogoje za mlade, da bi se lahko zaposlili doma: "Urediti bi morali predvsem davčno okolje, uvesti socialno kapico. Druga raven je EU. Ali ta lahko nameni dovolj denarja za razvoj manj razvitim, od koder se mladi izseljujejo?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta